8 befektetési tipp kezdőknek Warren Buffetttől

2
8 befektetési tipp kezdőknek Warren Buffetttől

Amikor a pénzes ember találkozik egy tapasztalt emberrel, a tapasztalt a pénzzel végzi, a pénzes pedig tapasztalattal távozik.

Ez volt Warren Buffett válasza a 87. születésnapján, amikor a legjobb befektetési tanácsairól kérdezték.

Azt mondja, hogy a tapasztalat a legfontosabb kulcs a sikeres befektetőhöz.

De mi a helyzet azokkal, akik most ismerkednek a befektetésekkel? Mi van, ha nincs tapasztalatod?

Nos, szerencsére tanulhat azoktól a befektetőktől, akiknek van tapasztalatuk – olyan befektetőktől, mint maga Warren Buffett.

Vessen egy pillantást erre a 8 bevált befektetési tippre Warren Buffetttől:


1. A diverzifikáció nem mindig jó ötlet

Sok jó befektető hangsúlyozza a diverzifikáció fontosságát. De Warren Buffett hajlamos nem ért egyet az ötlettel.

Buffett szerint a diverzifikáció azoknak való, akik nem sokat tudnak a befektetésről. A tapasztalt befektetőnek hosszú távra kell részvényeket választania, és bíznia kell befektetéseiben.

Egyes befektetők diverzifikálják portfóliójukat, mert attól tartanak, hogy bármelyik részvény elsüllyeszti a teljes portfólióját; de eközben sokkal nehezebbé válik nyomon követni az egyes vállalatokat érintő aktuális eseményeket.

Tehát a diverzifikációval csökkenthetik portfóliójuk volatilitását, ugyanakkor csökkentik az egyéni befektetésekre való összpontosításukat.

Buffett várja a lehetőségeket, hogy jó részvényeket vásárolhasson, és amikor ezek a lehetőségek szembesülnek, teljes mértékben kihasználja. Buffett szerint:

Amikor esik az arany eső, a vödröt tedd ki, ne a gyűszűt.

🔍 Kövesse nyomon a Berkshire Hathaway, Warren Buffett holdingtársaság részvényeit és portfólióját, hogy megtudja, mely részvényekbe fektet jelenleg be: Warren Buffet Portfolio Tracker


2. Fektessen be először önmagába

A legjobb befektetés a saját képességeidben van. Bármi, amit megtehet saját képességeinek vagy vállalkozásának fejlesztése érdekében, valószínűleg produktívabb lesz.

Warren Buffett azt mondja, hogy a legjobb befektetés a saját képességeiből adódik. A legtöbb ember nem a tőzsdén fogja keresni a legtöbb pénzét. Sikerülni fognak a karrierjükből. Tehát helyezze magát az első helyre.

Buffett partnere, Charlie Munger is hasonlóan gondolkodott. Munger a siker titka: adj el magadnak egy órát minden nap, és használd azt az órát, hogy jobbá tedd magad.

Az önmagunkba való befektetés kiemelkedően fontos ahhoz, hogy nagyszerű dolgokat csináljunk, és nem csak a befektetésre vonatkozik. Alapján Fizetett felmérések USAaz amerikaiak 75%-a először önmagába fektet be.


3. Bízzon benne, hogy sikeres befektető lesz

Buffett szerint a legnehezebb bízni a befektetési döntéseiben. Mindig ezt gondolod másoknak igazuk van, neked pedig. Ehelyett tanulnod kell, és hinned kell magadban.

A sikerhez le kell győznie a félelmet, és nem kell arra figyelnie, amit mások mondanak neked. Gyűjtsön tudást és hozzon befektetési döntéseket egyedül, hogy elkülönüljön a koronától, és győztes legyen.


4. Tegyen olyan befektetéseket, amelyeket megért

Warren Buffett azt mondja, hogy sokan gondolkodnak egy kicsit, mielőtt bármilyen befektetést eszközölnének – és néha gondolkodnak túl sok.

Buffett arra figyelmeztet, hogy soha ne fektessen be olyan vállalkozásokba, amelyeket nem teljesen ért.

Azt mondja, hogy ha egy vállalat részvényeibe fektet be, először meg kell értenie, hogy a vállalat hogyan keres pénzt, és mik azok a fő hajtóerők, amelyek 10 percnél rövidebb idő alatt befolyásolják iparágát. Ha 10 percen belül nem tudja megérteni, akkor ezen az alapon egy másik céget értékel.

tőzsdei jegyek

A legtöbb ember nem tudja megjósolni a következő divattrendet a tinédzserek körében, vagy azt, hogy egy gyógyszer sikeres lesz-e a piacon. Még ha több adattal rendelkezne is, mint bárki másnak, akkor is lehetetlen 100%-os pontossággal megjósolni a jövőt.

Olyan helyzetekben, amelyek a jövő pontos előrejelzésére támaszkodnak, Buffett azt tanácsolja, hogy ne fektessenek be. Ha bonyolult az Ön számára, keressen más vállalkozásokat, amelyekbe befektethet.

Buffett egyszer azt mondta, hogy a több mint 10 000 tőzsdén jegyzett cég közül csak néhány száz cégbe szeretne befektetni – mielőtt még az értékelést is figyelembe venné!


5. Győződjön meg arról, hogy a megfelelő híreket választotta, amelyekre összpontosítani szeretne

Warren Buffett egyik legjobb befektetési tippje, hogy ne tegyen túl sok készletet (nem szándékos szójáték) minden egyes látott hírcímbe.

Buffett hisz a 99-1 szabályban. A legtöbb befektető az általa fogyasztott pénzügyi hírek 1%-a alapján tesz lépéseket. Ezáltal gyorsan eladják részvényeiket, ha rossz hír érkezik – például egy cég bevétele 10%-kal csökkent.

Ha ebben a konkrét példában a cég mondjuk 100 éve működik, akkor Buffett szerint biztosan képes ellenállni az ilyen eseményeknek. Más szóval, az emberek gyakran hajlamosak túlreagálni.

Ahogy a Vanguard Jack Bogle mondja:

Ne csak csinálj valamit, állj ott!


6. Vállalat részvényeinek vásárlása egy üzletrész vásárlása

Képzelje el, hogy tulajdonrészt vásárol a háza sarkán lévő kisboltban. Automatikusan a versenyre, a beszállítókra, az árakra stb. fog gondolni. Mind az adott helyszínre, mind annak piaci versenyhelyzetére gondolnia kell.

Hasonlóképpen, amikor részvényeket vásárol, mindezekre a dolgokra gondolnia kell – ahogyan az üzletet vezető emberek is teszik.

Amikor részvényt vásárol, akkor nem csak egy darab papírt vagy egy ticker szimbólumot vesz. Egy cég részvényeinek vásárlása tulajdoni részesedés vásárlása a üzleti.


7. Tanuljon a hibáiból, és lépjen tovább

Meglepődhet, ha tudja, hogy még Warren Buffett is követ el hibákat – nagyokat is. De gondoskodik arról, hogy tanuljon a hibáiból.

Buffett azt tanácsolja, hogy jegyezze fel az elkövetett hibákat, hogy tudja, mi hibázott, és ne ismételje meg azokat.

Buffett továbbá azt mondja, hogy meg kell osztania ezeket a leckéket gyermekeivel és unokáival, hogy tudják, milyen hibákat nem szabad elkövetni.


8. Ne légy Day Trader

Buffett szerint a befektetés jobb megtérülésének titka az, hogy veszünk egy részvényt, és elfelejtjük azt. Hisz a vásárlás-tarts mentalitásban, és ragaszkodik ahhoz, hogy évtizedekig tartsa a részvényeket.

Ennek két alapelve van:

  1. Ha a valós értékénél olcsóbban vásárol egy részvényt, a részvény ára végül közeledik a belső értékéhez.
  2. Ha veszel egy csodálatos üzletet, annak értéke növekedni fog és exponenciálisan nő, minél tovább ragaszkodsz hozzá.

Tehát a türelmes befektető végső soron jutalmat kap, ha hosszabb ideig tartja a részvényeit. Buffett számára az idő egy csodálatos üzlet barátja.

Ha nem vagy hajlandó 10 évig birtokolni egy részvényt, ne is gondolj arra, hogy tíz percig birtokold.

Azt mondja, hogy ha folyamatosan vásárol és ad el részvényeket, az elveszi a hozamok jelentős százalékát kereskedési jutalékok és adók formájában. Tehát jobb, ha nagy részvényeket vásárol, és hosszú ideig megtartja azokat.


Tanulás a legjobbaktól

Remélem, tetszettek Warren Buffett befektetési tippjei – amelyeket szinte bárki követhet, hogy sikeres befektető legyen.

Megfogadhatja ezeket a befektetési tippeket, és alkalmazhatja őket saját befektetései során, akár új befektető, akár tapasztalt befektető.

Azoknak az embereknek, akik még mindig teljesen elvesztek, Buffett azt mondja, hogy vagy indexalapokba fektessenek be, vagy más tapasztalt befektetőkre támaszkodjanak (csak győződjön meg arról, hogy befektetési tanácsadója nem követ el hülyeségeket).


A végső útmutató az értékbefektetéshez

Szeretné tudni, hogyan fektessen be, mint az értékbefektetés legendája, Warren Buffett? Nem kell más, mint a befektetéshez szükséges pénz, egy kis türelem – és ez a könyv.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply