A brit osztalékadó magyarázata – Monevator

3
A brit osztalékadó magyarázata – Monevator

Egy újabb változás ebben az évben Egyesült Királyság osztalékadó. Ezúttal megemelték az adókulcsot, amelyet az éves 2000 GBP adómentes osztalékkedvezményén felül kapott osztalékjövedelem után fizet.

Osztalékot kaphat a tőzsdén jegyzett részvényei alapján.

Előfordulhat, hogy a saját korlátolt felelősségű társaságától osztalékot fizet a javadalmazása részeként.

Az osztalékadó csak akkor jön szóba, ha az osztalékot adómenedéken kívül kapja.

Az Egyesült Királyságban a nyugdíj vagy a SIPP keretében kapott osztalék nem adóköteles. Az ISA-k és a nyugdíjak használata kulcsfontosságú ahhoz, hogy jövedelmet termelő eszközeit hosszú távon megvédje az adóktól.

Az osztalékadó mértéke 2022-2023

Az osztalék után fizetendő adó mértékét a jövedelemadó-sáv határozza meg.

Az új osztalékadókulcsok a következők:

  • Alapadó adózók: 8,25%
  • Magasabb adózók: 33,75%
  • További adózók: 39,35%

A teljes keresetétől függően – és honnan származik – több adókulcsot is fizethet a jövedelme után.

Ezek az osztalékadókulcsok április 6-án, az új adóévvel léptek hatályba. Az egyes sávok adókulcsa 1,25 százalékponttal magasabb, mint 2021-2022-ben.

Megjegyzés: Ne feledje, hogy az Ön által fizetett osztalékokról beszélünk adómenedékeken kívül. Az ISA-kon belül kifizetett osztalékok és nyugdíjak irreleváns és figyelmen kívül hagyott adó tekintetében. Összeadja az osztalékot, hogy megkapja az adott év teljes összegét? Ne tartalmazza az ISA-ban fizetett osztalékot vagy a nyugdíjakat! Felejtsd el őket az adó szempontjából. (Élvezd őket a meggazdagodás érdekében.)

Az adómentes osztalékkedvezmény

Az éves adómentes osztalékkedvezmény változatlan, 2000 font.

Az ezen juttatáson belül kapott osztalékot nem kell megadóztatni.

Más adókedvezményekhez hasonlóan, mint például a személyi jövedelemadó-kedvezmény, az osztalékkedvezmény is az adóévben jár. (április 6-tól a következő év április 5-ig).

Az osztalékkedvezmény azt jelenti, hogy nem kell adót fizetnie osztalékjövedelmének első 2000 GBP után. Ez függetlenül attól, hogy mennyi osztalék nem járó jövedelmet keres, és az adósávtól.

Mi a helyzet a régi osztalékadó-jóváírás rendszerrel? Évekkel ezelőtt megszüntették. Felejtsd el.

Milyen adókulcsot fog fizetni a brit osztalékra?

Ha az osztalékbevétele meghaladja az adómentes osztalékkedvezményt, akkor a többlet után adót kell fizetnie.

Ezt a kötelezettséget be kell jelenteni és ki kell fizetni az éves önadózó adóbevallás.

Például, ha 6000 GBP osztalékot kapott, akkor ebből 4000 GBP után kell adót fizetni. (6000 GBP mínusz a 2000 GBP adómentes osztalékkedvezmény).

Ahogy már mondtuk, a fizetendő kulcs attól függ, hogy osztalékjövedelme melyik adósávba esik.

Lásd a kormányé osztalék juttatás tájékoztatója néhány példáért.

Ha osztalékfizető részvényekből álló portfóliót épít fel az ISA-n vagy a nyugdíjon kívül, az osztalék végül sokat növelhet teljes bevételéhez. Potenciálisan elég ahhoz, hogy magasabb adósávba taszítson.

Annak elkerülése érdekében, hogy az adók csökkentsék hozamát, lehetőség szerint használjon ISA-kat vagy nyugdíjakat.

Ügyeljen az osztalékok forrásadójára

Ha tengerentúli vállalatoktól fizetnek osztalékot, akkor kétszer adózhatnak utána. Egyszer az adóhatóságtól, ahol a cég székhelye található, másodszor pedig a Her Maj legkiválóbbja az Egyesült Királyságban.

te lehet akár fizesse meg ezt a forrásadót az ISA-n vagy nyugdíjon belül tartott külföldi osztalék után!

Léteznek azonban kölcsönös adóegyezmények az Egyesült Királyság és más országok között, amelyek legalább csökkenthetik az Ön által fizetett osztalékadó teljes összegét. A brókered kellene gondoskodj erről neked.

Ezenkívül egyes területeken nem számítanak fel forrásadót az Egyesült Királyság nyugdíjaként kapott osztalékokra. Az USA figyelemre méltó példa. (Ez nem vonatkozik az ISA-kra. Ennek megfelelően válassza ki, hol tartsa az egyesült államokbeli részvényeket.)

Kicsit macerás lehet az egész. További részletek a forrásadóról szóló cikkünkben.

Miért változott a régi osztalékadó rendszer?

George Osborne kancellár a 2015-ös nyári költségvetésben módosította az Egyesült Királyság osztalékadóztatását.

Úgy gondolom, hogy meg akarta szüntetni az embereket arra ösztönözni, hogy korlátolt felelősségű társaságként alapítsák magukat, pusztán azért, hogy az osztalékokat a fizetésekhez képest adóhatékonyabb fizetési módként használják fel.

Osborne azt is állította, hogy a változtatások lehetővé tették számára a társasági adó mértékének csökkentését.

De bármi legyen is a szándéka, ahogy láttuk, a mai rezsim ugyanúgy vonatkozik a törzsrészvényekből, mint részvénytársaságok tulajdonosaiból kapott osztalékra.

Osborne problémája az osztalékokkal

A Pénzügyminisztérium azzal érvelt, hogy az osztalékok adójóváírásának régi rendszerét közel 50 évvel ezelőtt alakították ki.

Akkoriban a társasági adó 50% felett volt. Ha hozzáadjuk a személyi adót, egyesek 80%-ot vagy többet fizetnek a részesedésükből származó jövedelem után.

Azóta azonban az adókulcsok, beleértve a társasági adót is, sokat csökkentek.

A korábban mindenkit megzavaró osztalékadó-jóváírási rendszer is ereklye volt abból az időből.

A kormány tehát le akarta egyszerűsíteni a dolgokat.

A jó hír az volt, hogy a zavaros adójóváírási rendszer kikapott.

A rossz hír azonban az osztalékok magasabb tényleges adókulcsa volt.

Ez kulcsot dobott néhány idősebb ember munkáiba. Portfóliójukat (és nyugdíjazási terveiket) az osztalék korábbi adóztatása alapján építették fel.

Például 2016 előtt az implicit „osztalékjuttatás” 31 786 GBP volt, ha valaki nem szerzett osztalékon kívüli jövedelmet a személyes juttatásán felül.

Vannak, akik azt látták, hogy az osztalékadó-számláik szárnyalnak

Igaz, a legtöbb kisbefektetőt nem sújtották az osztalékadó változásai. Ennek az az oka, hogy ma a többség az ISA-kon és a nyugdíjakon belül fektet be.

Vannak azonban kivételek.

Azok a kisvállalkozások tulajdonosai, akiknek nagy osztalékot fizetnek a részvénytársaságaiktól, most több adót fizetnek. Emellett a fizetés nagyságú osztalék gyorsan átrágja az adómentes osztalékkedvezményt. Ez azt jelenti, hogy az általuk kifizetett fedezetlen osztalékokat is mértékük szerint megadóztatják.

Létezik az a jellemzően idősebb befektetők csökkenő csoportja is, akik nagy portfóliót építettek fel jövedelmi részvényekből. kívül az ISA-k és a nyugdíjak.

Mindig használja az adómenedéket

Évekig azt mondtam ezeknek az embereknek, hogy amennyi pénzt csak tudnak, helyezzenek át az ISA-kba. Ezt megtehetik például úgy, hogy a nyereséget csökkentik az éves ISA-hozzájárulásuk finanszírozására.

Az ISA-juttatás egy használd vagy veszítsd el ügy. A teljes kapacitást sok éven keresztül kell felépítenie.

Még számomra megmagyarázhatatlanulegyes befektetők azzal érveltek – még a Monevátor megjegyzéseket – hogy nem volt értelme. Az osztalékot addig nem adóztatták, amíg el nem éri a magasabb kulcssávot – mondták. Minek?

Ez igaz volt a régi rendszerben. És talán nehéz döntést kellett hoznia, ha hatalmas készpénz-megtakarítással rendelkezett. Amikor magasabbak voltak a kamatok, nagyobb volt a verseny az ISA-juttatásért.

Ennek ellenére az osztalékadók mindig változhatnak. És végül meg is tették.

Azokat az embereket, akiknek nem sikerült felépíteniük az ISA-kat – csak azért, hogy évente egy-két tíz forintot megtakarítsanak – nagy adószámlákkal sújtották.

Utálom azt mondani, hogy ezt mondtam neked. (Valóban! Blogot írok, hogy segítsek az embereknek.)

Az ISA menedék közel semmibe sem kerül. Legfeljebb csekély költségkülönbség van az ISA-csomagoláson belüli részvények birtoklásában az általános számlához képest. Gyakran egyik sem.

Tehát a lehető leghamarabb helyezze részvényportfólióit ISA-ba (és/vagy SIPP-be). Nemcsak az osztalékadó elkerülése érdekében, hanem azért is, hogy megvédje magát a tőkenyereség-adótól és a jövőbeni szabályozási változásoktól.

Megjegyzés: A félreértés csökkentése érdekében az alábbi megjegyzésekben eltávolítottam a brit osztalékok régi adóztatási módjáról szóló szót. El kell engednünk! A vita továbbra is utalhat régebbi (vagy hibás) osztalékadókulcsokra és kedvezményekre.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply