A pénz, nem csak a szólásszabadság, a Twitter-licit végjátéka

2
A pénz, nem csak a szólásszabadság, a Twitter-licit végjátéka

Eredetileg az ausztrálnak íródott.

– Egyáltalán nem érdekel a gazdaság.

Ezt mondta Elon Musk a Twitterre tett ajánlatáról néhány héttel ezelőtt egy vancouveri TED-beszélgetésen. És valóban, az utóbbi időben a média figyelmének nagy része a szólásszabadságról alkotott nézeteiről és arról, hogy tulajdonjoga mit jelenthet a világ legnépszerűbb közbeszédhelyének jövője szempontjából.

Ezek nagyon fontos kérdések, amelyekkel a társadalomnak sürgősen foglalkoznia kell.

Annak szabályozása, hogy ki mit mondhat meg, a demokratikusan megválasztott kormányok feladata legyen, nem a magántulajdonban lévő cégeknek. De a Twitter részvényeseinek, köztük Foragernek, jóval meg kell válaszolniuk saját kérdéseinket, mielőtt a probléma megoldódik. Muskot tényleg nem érdekli a gazdaság? Vagy ő is kikutat egy lehetőséget, hogy több tízmilliárd dollárt keressen magának?

A Twitter talán a legfontosabb médiavagyon a világon. Szinte biztosan ez a legfenntarthatóbb a közösségi média óriásai közül. A geekek és az emberek által kedvelt, soha nem lesz olyan menő, mint a TikTok. De ebben rejlik az ereje – minden nemzedéknek megvannak a gusztustalanságai.

Mindez a Twittert a közösségi média legértékesebb eszközei közé helyezi. De nem az – még csak közel sem. Annak ellenére, hogy a Meta részvényeinek árfolyama az elmúlt évben csökkent, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa még mindig több mint 500 milliárd dollár (694 milliárd dollár) vagyon. A Snapchat multimédiás azonnali üzenetküldő alkalmazás pedig 50 milliárd dollárt ér. Ez 60%-kal több, mint a Twitter 30 milliárd dolláros értékelése Elon Musk színre lépése előtt.

Kevés olyan vállalat van a világon, ahol ennyire tátongó szakadék tátong a rossz gazdálkodás mai történetén alapuló valós érték és a között, hogy mennyi lenne az üzlet értéke ideális irányítás és végrehajtás mellett. Szóval, Musk kezdetben visszautasított megközelítése, hogy részvényenként 54,20 USD-ért vásárolja meg a Twittert, két gondolatra váltott ki.

Eleinte azt hittem, hogy ez talán valós érték a Twitter számára, mint ma.

Ezt az ajánlatot azóta a Twitter igazgatótanácsa is jóváhagyta, és a cég végleges megállapodást kötött, amelyet az eredeti ajánlathoz képest jórészt változatlan feltételekkel kíván megvásárolni. De nagymértékben alulértékeli a Twittert, ahogy lehetne és lennie kellene, és ennek a lehetőségnek egy része a Forager befektetésijegy-tulajdonosaié.

Egy részem megkönnyebbülést érez. Egy problémát egy tisztességes felár ellenében le lehet venni a kezünkről, és akkor, amikor másutt is bővelkednek a lehetőségek. Végrehajtja a Twitter nehéz fordulatát, miután éveken át elmaradt a potenciáltól, miközben hatalmas, meg nem érdemelt gazdagságot fizet ki a személyzetnek? Ez most valaki más problémája.

De ami erősebb, az a csalódás érzése.

Csalódott vagyok amiatt, hogy az évek során a Twitter igazgatótanácsa nem tudott többet tenni azért, hogy kihasználja azt a kolosszális értékkülönbséget, amely a Twitter és a Twitter között van. Több milliárd dollárnyi részvényalapú kompenzációt osztunk ki a munkatársaknak – köztük 630 millió dollárt csak 2021-ben – egy olyan termékért, amely nagyrészt, sajnálatos módon, nem változott ahhoz képest, amilyen a vállalat egy évtizeddel ezelőtti jegyzésekor volt. A rendszeres felhasználók kedvenc időtöltése az, hogy viccelődjenek azon, hogy az általuk látott hirdetések nem is lehetnek irrelevánsabbak.

És most, amikor a stafétabotot Musk kezébe adják, ugyanez a testület keveset tett azért, hogy vért vonjon ki az új tulajdonosból, hogy kifizesse a régi tulajdonosoknak mindazt a fel nem használt potenciált.

Figyelembe véve, hogy valószínűleg maga a tábla a fő magyarázata ennek az ásító résnek, nem kell meglepődnöm. De csalódott vagyok. Éreztem a változást az elmúlt években, de ez nem volt elég, és nem jött elég gyorsan. Részvényesként mindent jól csináltunk, de sokkal jobban kellett volna.

Musk megpróbálja megvásárolni a Twittert egy olyan platformon, amely a szólásszabadságot biztosítja a világ számára. Nem kétlem, hogy erősen érzi ezt. De azt is gondolom, hogy sokkal több pénzt fog keresni, mint amennyit elenged. Még ha személyesen nem is érdekli, hogy a vállalat nyereséges-e, ajánlatát olyan globális befektetési bankok támogatják, mint a Morgan Stanley, a Bank of America és a Barclays. Így biztos lehet benne, hogy láttak egy nekik tetsző üzleti tervet.

Továbbra is meg vagyunk győződve arról, hogy a Twitter tulajdonosa hatalmas profitra tehet szert. Sajnos azonban egyre valószínűbb, hogy nem mi leszünk.

A Forager International Shares Fund részesedéssel rendelkezik a Twitterben és a Metában.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply