Érték keresése a nem szeretett részvényekben

2
Érték keresése a nem szeretett részvényekben

Befektetési stratégiák
A befektetés sikeréhez sokféle út vezet. Ez a cikksorozat olyan konkrét koncepciókat vagy stratégiákat vizsgál, amelyek segíthetnek felfedni a rejtett értékeket a piacokon. A cél az, hogy használható eszközöket és módszereket adjunk, valamint rávilágítsunk az egyes stratégiák kockázataira és korlátaira.

Miért fektessen be egy gyűlölt szektorba?

A piacnak bármikor vannak olyan sarkai, amelyeket a befektetők egyszerűen nem tudnak elviselni. Ezek azok a szektorok vagy részvények, amelyek azonnali, reflexív, elutasítást okoznak. Kevés elemző foglalkozik vagy egyáltalán nem foglalkozik ezekkel a részvényekkel. Mindenki azt hiszi, hogy idióta vagy, ha megemlíti, hogy befektet.

Ha ez így van, miért akarna valaha is egy gyűlölt szektorba vagy gyűlölt részvényekbe fektetni? A fő ok gyakran az, hogy egy gyűlölt ágazat vagy részvény olcsó. Tényleg nagyon olcsó. Ez logikus, ha a piacon szinte senki sem akarja megvenni, akkor az ára zuhanni fog. Végül is az értékbefektetés egyik kulcsfontosságú módja az, hogy olcsó részvényeket vásárol a belső értékük alatt.

Ennek ellenére a gyűlölt ágazatokat általában okkal utálják. A közelmúlt előadásai gyakran borzalmasak. A hosszú távú kilátások a szegényektől a borzalmasakig terjednek. A tőke megtérülése mélyen negatív lehet. Az iparág egésze évről évre veszteséges. Ez a fajta helyzet lehet jövedelmező mély érték de halálos is lehet értékcsapda.

Hogyan találjunk gyűlölt szektort

A gyűlölt szektor megtalálása a legegyszerűbb. A pénzügyi sajtó gyors olvasása ötleteket adhat. A nagy kiadványokat erősen ösztönzik arra, hogy a leglátványosabb híreket közöljék, és hajlamosak a negatívumokra összpontosítani. Egy ország gazdasági összeomlása vagy egy egész iparág baja nagyszerű történetet eredményez, amely eladható. Ennek eredményeként akkor fedezik a problémát, amikor az a legrosszabb. Tehát amikor mindenki azt kiabálja, hogy egy szektor „meghalt”, ideje odafigyelni és kritikus pillantást vetni.

Van erős bizonyíték valóban, amikor az újságírók elkezdenek tudósítani egy balesetről, a legtöbb már megtörtént, és gyakran erős visszapattanás követi. Ez az ötlet elég népszerű ahhoz Az Economist úgy érezte, kénytelen volt közzétenni a magazinok címlapjairól szóló védekezést. Például felfigyelt Brazília gazdasági problémáira a brazil piacok mélypontján, az erős fellendülés előtt.

Forrás: Alfát keresek

Egy gyűlölt szektor jellemzői

A sajtóvisszhangon túl a gyűlölt szektor néhány jellemzője:

 • A részvényárfolyamok több éves csökkenése
 • Több éves pénzügyi veszteségek időszaka
 • Megzavarták az új technológiák
 • Erős politikai ellenségeskedés az ágazattal szemben
 • A társadalom egészének negatív megítélése
 • Geopolitikai kockázat
 • Nagyon alacsony többszörösek/arányok, valószínűleg évekig folyamatosan összehúzódtak
 • Nagy a csőd valószínűsége

Ezen tényezők bármelyike, vagy ezek közül több együttesen a „gyűlölt” kategóriába vezetheti a részvényeket.

Részvények kiválasztása egy gyűlölt szektorból

A gyűlölt szektorba történő befektetés kockázatainak mérséklésének jó módja, ha megtaláljuk a legerősebb vállalatokat ebben. Az erősebb cégek kisebb valószínűséggel mennek csődbe, vagy felhígítják a meglévő részvényeseket. Bármilyen gyenge is az ágazat teljesítménye, a legjobb vállalatok nagyobb valószínűséggel maradnak életben, és továbbra is ott lesznek, ha jobb napok jönnek. A legerősebb cégeket néhány szempont alapján lehet kiválasztani.

 1. Az egyik tényező a vállalaté lesz méret. A nagyobb vállalatok több eszközzel, nagyobb befolyással és több tőkéhez való hozzáféréssel fognak rendelkezni, hogy túléljék a nehéz időszakot. A teljes piac nagyobb részét is ellenőrzik majd. Lehetnek egyedi szabadalmaik vagy eszközeik is. Ezek mindegyike bizonyos árazási erőt kell, hogy biztosítson a vállalatnak, és képes legyen fellendülni.
 2. Egy másik szempont, amit keresni kell alacsony adósság. Minél alacsonyabb az adósság, annál nagyobb lesz a manőverező képessége a vállalatnak. A magas adósság szerkezetátalakításhoz, a jövőbe való befektetés képtelenségéhez, vagyontárgyak kedvezményes eladásához stb.
 3. Az utolsó kulcsfontosságú pont az menedzsment minősége. Felbecsülhetetlen értékűek azok a tapasztalt vezetők, akik már túlélték a korábbi visszaeséseket. Valószínűbb, hogy nehéz időket fognak látni, és ennek megfelelően készülnek. A vállalkozás jelentős részét birtokló menedzserek szintén a vállalkozás túlélését helyezik előtérbe a rövid távú profittal szemben.

💡 Egy másik megfontolandó módszer a gyűlölt szektorba való befektetés csak amikor végre helyreáll a teljesítménye. Ha a befektetők arra várnak, hogy elmúljon a vihar legrosszabbja, előfordulhat, hogy lemaradnak az abszolút mélypontról, de gyorsabban is jutalmat kaphatnak merész lépésükért.

A gyűlölt szektorok veszélyei

A gyűlölt szektor legnagyobb kockázata az, ha tartósan így marad. Nem minden gyűlölt szektor áll a fellendülésre. A lovaskocsikat autók váltották fel. Zeppelinek repülővel. Filmfotózás digitális képekkel. Az alacsony értékelések alacsonyak maradhatnak, vagy sokkal alacsonyabbak lehetnek, végül nullára.

Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, ha az ágazatot strukturális okok miatt utálják. Például a légiközlekedési ágazat arról híres, hogy összességében nem termel profitot. Az ilyen ágazatokat örökre gyűlölni lehet olyan jó okokból, mint a fogyasztói preferenciák, a gazdasági szerkezet vagy az árképzési hatalom.

Egyes szektorokat olyan okok miatt is utálnak, amelyeknek semmi közük alapjaikhoz. Sok befektető nem érinti a cigarettát, a fegyvereket vagy a fosszilis tüzelőanyagokat, függetlenül attól, hogy milyen alapjai vannak. Ezek az iparágak nagy osztalékot fizethetnek a befektetők megtámadásáért, de a gyűlölet forrása hosszan tartó, sőt állandó lehet.

Összességében a legjobb, ha arra koncentrálunk ideiglenesen gyűlölt ágazatok, különösen, ha a világgazdaság pótolhatatlan alkotóelemei, és nem valószínű, hogy a következő évtizedben teljesen felváltják őket új technológiák. Ez volt a helyzet az internetes részvényeknél a 2000-es évek elején vagy az Oil & Gas esetében 2020-ban.

A gyűlölt ágazatok előnyei és hátrányai

✔️ Előnyök:

 • Rengeteg olcsó részvény közül választhat.
 • A hátrányt elméletileg a biztonsági határ és az alacsony többszörösek korlátozzák.
 • Visszatérés az átlaghoz az Ön javára dolgozik.
 • A szektorba visszaáramló pénz sokrétű nyereséget generálhat.
 • Az iparági vezetők gyakran erősebb versenypozícióval térnek ki újra.

Hátrányok:

 • A technológiai zavar tartós visszaeséshez és értékcsapdához vezethet.
 • A fordulat évekig is eltarthat, leköti a pénzét és magas alternatív költségeket generál.
 • Még mindig sokkal rosszabb lehet, mielőtt jobb lesz.
 • Erős stresszes stratégia, nehéz fenntartani a meggyőződést, ha az árak folyamatosan csökkennek.

Következtetés

A gyűlölt szektorba való befektetés elméletben az ideális ellentétes befektetési stratégia. Rengeteg olcsó céget kínál kedvezményesen, így ez a tökéletes vadászterület a nagy értékű befektetők számára. Ez egy olyan módszer is, amely nagy kockázattal jár, ha értékcsapdába esünk, vagy évekre immobilizáljuk a tőkét, hozam nélkül vagy negatívan.

E kockázatok miatt a gyűlölt részvényekbe vagy szektorokba történő befektetés fokozott körültekintést, átvilágítást és a kiváló minőségű vállalatokra való összpontosítást igényel. Ez a fajta magas kockázatú, nagy volatilitású és magas hozamú stratégia inkább azoknak a tapasztalt befektetőknek felel meg, akiknek szilárd gyomruk van, hosszú távú horizontjuk van, és nagyon fegyelmezett befektetési megközelítést alkalmaznak.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply