Felvehet pénzt részvényvásárláshoz?

1
Felvehet pénzt részvényvásárláshoz?

Nyilvánvaló lépésnek tűnik. Bikapiacon vagyunk, és a részvények szárnyalnak. A kamatok továbbra is történelmi mélypontok közelében vannak. Ha egy számjegyű éves kamattal kölcsönözhet pénzt, akkor képesnek kell lennie arra, hogy a piacon annyit keressen, hogy kifizesse a kölcsönt, és jelentős haszonra tegyen szert. De hogyan működik ez a gyakorlatban? Tudsz pénzt felvenni részvényvásárláshoz? És ami még fontosabb, kell?

Nézzük meg közelebbről.

Igen, kölcsön kérhet részvényeket

A kérdésre a válasz egyszerű: igen: a felvett pénzt részvényekbe fektetheti. Ez egy kockázatos stratégia. Nagyon népszerű is, különösen a bikapiacok idején. Vannak, akik nagyon hatékonyan használták, és pénzt kerestek. Mások veszítettek, néha rosszul.

Ez az egyszerű válasz, de hogyan csinálja?

A kölcsönzött pénzből történő befektetésről szóló döntés a hitelfelvétel költségeinek és a befektetés várható megtérülésének összehasonlításán alapul… Ha a hozam meghaladja a költségeket, akkor a tranzakciónak gazdaságilag van értelme.

S. Michael Sury, a Texasi Egyetem pénzügyi oktatója, Austin.

Hogyan lehet részvényekbe fektetni kölcsönből?

Számos módja van a részvényekbe való befektetésnek kölcsönből. Itt vannak a legfontosabbak.

1. Margószámlák

Sok bróker ad kölcsön pénzt részvények vásárlására. Ezt marginális vásárlásnak hívják, és ehhez nyitnia kell egy letéti számlát. A fedezeti számla eltér az alappénztári számlától, amelyen csak a számláján lévő készpénzzel vásárolhat értékpapírt.

Margószámlát kell igényelnie a brókernél. Szükséged lesz a minimális befektetés 2000 dollár. Részvények vásárlásakor a vásárlás akár 50%-át is felveheti a brókertől. A fennmaradó részt magának kell kifizetnie. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb vásárlásokat hajtson végre, mint amennyit egyébként tehetne.

A számláján lévő pénz vagy értékpapír a kölcsönzött pénz fedezete. Ezt a biztosítékot az Öné árrés. Amikor eladja a fedezeten vásárolt értékpapírokat, a bróker levonja a kölcsönzött összeget, a kamatokkal és az esetleges díjakkal együtt.

Ismerje meg szerződése feltételeit

Ez a folyamat egyszerűnek hangzik, de fontos ismerni a fedezeti számlája pontos feltételeit. Íme néhány konkrét dolog, amire figyelni kell.

  • Korlátozások. Nem vásárolhat filléres részvényeket, OTCBB értékpapírokat vagy tőzsdei bevezetést fedezet mellett.
  • Érdeklődés. A fedezeti kölcsönök kamatoznak, ami jelentős lehet. Ha egy ideig árrésből vásárolt részvényeket tart, rendszeres kamatot kell fizetnie. Emiatt a margin vásárlásokat általában rövid távú befektetésnek szánják.
  • Díjak. Sok bróker díjat számít fel a letéti tranzakciókra. A költségeket figyelembe kell vennie a költségek és a haszon kiszámításakor.
  • Karbantartási tartalékok. Ez a minimális egyenleg, amelyet a számláján tartania kell. Ha egyenlege e szint alatt van, lehet, hogy pénzeszközöket kell letétbe helyeznie vagy részvényeket kell eladnia. A számlaérték 25%-ának vagy 2000 USD-nak megfelelő karbantartási tartalékra lesz szüksége, attól függően, hogy melyik a nagyobb.
  • Margin hívások. Ha a fenntartói fedezet alá esik (például ha a részvényei értéke csökken), a bróker letéti felhívást bocsáthat ki, amelyben pénzeszközök letétbe helyezését követeli meg. Ha nem teszi meg, a bróker saját belátása szerint, az Ön beleegyezése nélkül értékesíthet értékpapírokat. Számos margin-megállapodás lehetővé teszi a brókerek számára, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül értékesítsenek.

Az árrés vásárlása akkor lehet nyereséges, ha befektetése rövid időn belül jelentősen felértékelődik. Ha hosszabb ideig kell tartania a részvényeket, a kamatköltségek meghaladhatják a nyereségét. Ha a biztosítékként szolgáló részvények értéke csökken, előfordulhat, hogy készpénzt kell felvennie, vagy veszteségesen el kell adnia részvényeit.

A margin call olyan probléma, amely azonnali figyelmet igényel. Ha nem fizet be készpénzt, vagy nem ad el az Ön által választott részvényeket, brókere bármit eladhat, hogy fedezze a hívást. Mivel a fedezeti kölcsönök lehívhatók, magas kockázatú befektetési módnak minősülnek.

A fedezeti számlákra vonatkozó szabályok összetettek, és ez fontos megérteni a fedezeti számlákat mielőtt fontolóra venné valamelyik használatát.

2. Egyéb kölcsönök

Bármely kölcsön, amely készpénzt termel, felhasználható részvények vásárlására. A bróker nem kérdezi meg, hol van a számláján elhelyezett pénz. Személyi kölcsönt akkor vehet igénybe, ha a hitelező nem korlátozza a hitelből származó bevétel felhasználását. Használhat lakáscélú hitelt vagy bármilyen kölcsönt, amelyhez nem szükséges a bevételt meghatározott célra felhasználni.

Ezeknek a hiteleknek van egy előnyük a fedezeti kölcsönnel szemben: általában nem lehívhatók. A kölcsönt továbbra is vissza kell fizetnie, és a fedezeti kölcsöntől eltérően rendszeres fizetést kell fizetnie.

⚠️ Ha befektetései nem értékelődnek fel olyan gyorsan, mint várta, fizetések elmaradhatnak. Ez tönkreteheti a hitelét, és ha a kölcsön biztosítva van, elveszítheti a fedezetét. Ne feledje, hogy kamatot fog fizetni a kölcsön után, és gyakran díjakat is.

3. Kölcsönök barátoktól vagy családtól

Sok fiatal befektető kölcsönöz pénzt barátaitól vagy családtagjaitól a befektetés megkezdéséhez. Ez a legkevésbé kockázatos kölcsönforma: rokonai nem jelentik be az elmaradt fizetéseket a hitelintézetnek, és ha nincs hivatalos váltó, akkor nem kell jogi lépésekkel szembenéznie.

⚠️ Továbbra is komoly károk érhetik az értékes kapcsolatokat.

Ha szeretne kölcsönt kérni barátaitól vagy családtagjaitól, hogy tőzsdére fektessen be, legyen előre azzal, amit csinál. Győződjön meg arról, hogy a hitelező tudja, mit csinál, és megérti a kockázatot.

4. Közvetett kölcsönök

Sokan anélkül vesznek fel hitelt, hogy részvényeket vásároljanak. Ha aktív hitele van, és úgy dönt, hogy pénzt fektet be, nem pedig extra kölcsönfizetést, akkor hatékonyan kölcsönzött pénzt használ részvények vásárlására.

👉 Ha megengedheti magának, hogy készpénzben fizessen egy autóért, de ehelyett hitelt vesz fel, és a maradék pénzét befekteti, akkor közvetve részvényvásárlásra használ fel hitelt.

Természetesen ez nem mindig kockázatos ötlet. A kockázati szint függ a hitel típusától és a befektetés típusától
👇Ha 401(k) befizetést teljesít, miközben még mindig jelzáloghitelje van, akkor nagyon alacsony kockázatot vállal.
👆 Ha úgy döntesz, hogy a magas kamatozású hitelkártya-tartozás törlesztése helyett mémrészvényekbe vagy kriptovalutába teszel pénzt, sokkal nagyobb a kockázatod.

Felvesznek kölcsönt az emberek, hogy részvényekbe fektessenek?

A részvényekbe való befektetéshez népszerű és gyakori a kölcsönfelvétel. A MagnifyMoney tanulmánya Felfedte, hogy 10 megkérdezett befektetőből 4 vállalt fel adósságot részvényvásárlás céljából. Néhány kulcsfontosságú pont a felmérésből:

  • A fiatalabb befektetők nagyobb valószínűséggel vállaltak adósságot. A Z generációs befektetők 80%-a, a Millenárisok 60%-a, a Gen Xers 28%-a és a Boomers 9%-a vásárolt részvényeket kölcsönből.
  • A személyi kölcsönök népszerűek voltak. 38%-uk vett fel személyi kölcsönt befektetésre. 23%-át barátoktól vagy családtagoktól kölcsönözték. Mások hitelkártya-tartozást (14%) használtak, nyugdíjprogramból vettek fel kölcsönt (13%), vagy lakást használtak (11%).
  • Sok befektető vett fel kölcsönt a nyugdíj finanszírozására. A megkérdezettek 37%-a vett fel kölcsönt nyugdíjazási tervéhez. 32% kívánt vásárolni egy adott részvényt, 31% pedig napi kereskedést folytatott. 10%-a vásárolt kriptovalutát.
  • A legtöbben újra kölcsönadnának. 61% mondta azt, hogy ismét hitelt venne fel befektetések finanszírozására, 33% pedig azt mondta, hogy fontolóra veheti ismét hitelfelvételt.
  • A kölcsönök jelentősek voltak. A hitelfelvevők csaknem fele 5000 dollár vagy annál nagyobb összegű kölcsönt vett fel. 20%-a meghaladta a 10 000 dollárt.

Egy figyelemre méltó pont: a tanulmány nem tartalmazta a fedezeti adósságot. Ez lehet az oka annak, hogy a Gen X és a boomer befektetők kevésbé számoltak be hitelfelvételről. Az idősebb befektetők nagyobb valószínűséggel jogosultak letéti számlákra.

A margin kereskedés is jelentős, és a margin adósság jelenleg történelmi csúcson van.

Forrás: Tanácsadói perspektívák

A marginális adósság szárnyalásával és sok befektető aktív fogyasztói adósságvállalásával részvényvásárlás céljából arra a következtetésre juthatunk, hogy ma sok kölcsönpénz van a piacon. Ha sokan mások csinálják, ez azt jelenti, hogy Önnek is hitelt kell felvennie a befektetéshez?

Fontolja meg a kockázatokat

Pénzt kölcsönözhet részvények vásárlásához, de jelentős kockázatot vállal, és előfordulhat, hogy a kockázatok egy része nem nyilvánvaló. Vessünk egy pillantást ezekre a kockázatokra.

Rendszerszintű adósságkockázat

Ez a kockázat nem specifikus Önre. Mindenkire vonatkozik, aki kölcsönből vett pénzt nagy tőkeáttételű piacon történő befektetésre használ fel. A magas adósságszint magas kockázati szintet jelent: ha megnézi a fenti fedezeti adósságdiagramot, látni fogja, hogy a fedezeti adósság a 2001-es és 2008-as recesszió előtt is elérte a csúcsot.

Ha a részvények értéke lecsökken, az embereknek, akik részvények vásárlására vesznek fel kölcsönt, nem csak el kell adniuk a vásárláshoz kölcsönvett részvényeket. Előfordulhat, hogy más részvényeket kell eladniuk, hogy fedezzék a fedezetfelhívást vagy visszafizessék a kölcsönt. Ez az eladás tovább nyomja le az árakat, és más befektetőket is hasonló helyzetbe taszít. Ez a nagy tőkeáttétellel rendelkező piacot sebezhetővé teszi a gyors áreséssel szemben.

Mielőtt bármilyen befektetést végrehajtana, fel kell mérnie a tőkeáttétel piacra gyakorolt ​​hatását, de ez különösen fontos, ha kölcsönzött pénzt fektet be.

A kölcsön nemteljesítésének kockázata a befektetési veszteség miatt

Ez a legnyilvánvalóbb kockázat annak, ha kölcsönpénzt használnak részvényvásárlásra. Ha a kiválasztott befektetések nem a várt módon teljesítenek, pénzt veszíthet. Ekkor előfordulhat, hogy nem tudja fizetni a hiteleit. Ez más befektetések felszámolására kényszerítheti.

Hitelképessége megsérülhet, és fizetésképtelenségre, sőt csődbe is kényszerülhet, attól függően, hogy milyen összegű és típusú kölcsönöket vásárolt részvényvásárláshoz.

A tőkeáttétel-függőség kockázata

Talán ez a legalattomosabb kockázata annak, ha pénzt vesz fel részvényvásárlás céljából. Ha sikerrel jársz, és pénzt keresel, hatalmas érzelmi emelkedést kapsz. Okosnak és sikeresnek fogja érezni magát, mintha legyőzné a rendszert. Nagyon jó esély van rá, hogy újra megcsinálja. Minél több sikert ér el, annál valószínűbb, hogy több hitelt vesz fel, és több kockázatot vállal. Ez rendkívül kockázatos helyzetbe sodorhatja Önt, és előbb-utóbb a piacok visszafordulnak.

Amikor a tőkeáttétel működik, felnagyítja a nyereséget… de a tőkeáttétel függőséget okoz. Ha egyszer hasznot húztak a csodáiból, nagyon kevesen vonulnak vissza a konzervatívabb gyakorlatok felé.

Warren Buffet

A szakértők nem tanácsolják… De nem ők is ezt teszik?

Nagyon kevés befektetési szakember javasolná, hogy kölcsönből vásároljanak részvényeket. A legtöbben nem tanácsolnák ezt, és azok, akik jóváhagynák, valószínűleg erősen minősítenék jóváhagyásukat.

Gyakran álszentségnek tekintik azt a vonakodást, hogy kölcsönpénzből vásároljanak részvényeket. Az alapkezelők és befektetési szakemberek közül sokan, akik elriasztják az egyéni befektetőket attól, hogy kölcsönpénzzel vásároljanak részvényeket, nagy tőkeáttételű portfóliókat kezelnek. Warren Buffet, aki figyelmeztetett a tőkeáttétel kockázataira, karrierje elején kölcsönzött pénzt használt fel befektetésekre.

A különbség természetesen az, hogy az egyéni befektetők egyszerűen nem vehetnek fel hitelt olyan feltételekkel, mint a nagy befektetési intézmények. Lehet, hogy ez nem igazságos, de akkor is igaz. Ha ugyanolyan feltételekkel vehet fel kölcsönt, mint a Berkshire Hathaway vagy egy nagyobb fedezeti alap, és ha professzionális szintű kockázatértékelési szakértelemmel rendelkezik, jó ötlet lehet kölcsön felvétele részvények vásárlására. Nagyon kevés egyéni befektető van ebben a helyzetben.

A kölcsönzött pénzből történő befektetés ésszerű lépés lehet, ha a hitelfeltételek jók, és nagyon biztos abban, hogy pontosan előre jelezte a részvény mozgását.

Ha pénzt szeretne felvenni részvényvásárláshoz, tudnia kell, hogyan kutasson és válassza ki a részvényeket. A legtöbb esetben érdemes kölcsönt felvenni viszonylag rövid távú befektetések finanszírozására. Ez csökkenti a kamatkiadásait, és kevésbé valószínű, hogy előre nem látható piaci kockázatok merülnek fel a befektetés tartása közben.

Nagyon csábító az alacsony kamatozású hitelek használata a gyorsan bővülő piacon történő befektetésre. Ez is nagyon kockázatos. Dönthet úgy, hogy vállalja ezt a kockázatot, de érdemes nagyon alaposan felmérnie, és elkerülnie, hogy elragadjon, ha sikerül. A tőkeáttétel néhány befektetőt gazdaggá tett. Ez néhány gazdag befektetőt is elszegényített.

Kérdése van a részvények kölcsönből történő vásárlásával kapcsolatban? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben!

Leave a Reply