Hogyan fektess be, mint Warren Buffett

2
Hogyan fektess be, mint Warren Buffett

Sokan azt hiszik, Warren Buffett befektetési stratégiája nagy titok – de valójában egyáltalán nem titok.

Valójában Buffett minden egyes lap nyitóoldalán feltüntette befektetési kritériumait Berkshire Hathaway éves jelentés 1982 óta:

Berkshire Hathaway beszerzési kritériumok

1. Nagy vásárlások (legalább 75 millió USD adózás előtti bevétel, kivéve, ha a vállalkozás belefér valamelyik meglévő egységünkbe)

2. Konzisztens kereseti erő kimutatása (a jövőbeli előrejelzések nem érdekelnek minket, sem a „fordulós” helyzetek)

3. Olyan vállalkozások, amelyek jó részvényhozamot érnek el, miközben kevés vagy semmilyen adósságot alkalmaznak

4. A menedzsment a helyén van (nem tudjuk biztosítani)

5. Egyszerű vállalkozások (ha sok technológia van, nem fogjuk megérteni)

6. Ajánlati ár (nem akarjuk sem a mi időnket, sem az eladó idejét azzal fecsérelni, hogy még csak előzetesen is beszélünk egy ismeretlen árú tranzakcióról)

Minél nagyobb a cég, annál nagyobb lesz az érdeklődésünk: 5-20 milliárd dolláros akvizíciót szeretnénk végrehajtani.

Legyen tudatában annak, amiről Buffett beszél magánbeszerzések az itteni teljes cégekről. Tehát, hacsak nincs 5-20 milliárd dollárja, a fenti kritériumok valószínűleg nem praktikusak az Ön számára.

De ne aggódj.

Ahogy az alábbiakban látható, Warren Buffett és Charlie Munger azt mondják, hogy annak is örülnek, hogy tőzsdei befektetéseken keresztül egyszerűen vásárolnak kis részeket nagyszerű vállalkozásokból.

🔍 Kövesse nyomon a Berkshire Hathaway, Warren Buffett holdingtársaság részvényeit és portfólióját, hogy megtudja, mely részvényekbe fektet jelenleg be: Warren Buffet Portfolio Tracker

Ban,-ben 1977-es Berkshire Hathaway részvényesi levélBuffett ad nekünk egyet első bepillantásunk abba, hogy mit néz, amikor értékel egy részvényt:

Warren Buffett részvénybefektetési kritériumok

Forgalomképes részvényeinket nagyjából ugyanúgy választjuk ki, mint egy vállalkozás teljes megszerzését értékelnénk. Azt akarjuk, hogy az üzlet:

1. Olyan, amelyet meg tudunk érteni

2. Kedvező hosszú távú kilátásokkal

3. Becsületes és hozzáértő emberek működtetik

4. Rendkívül vonzó áron kapható

Általában nem teszünk kísérletet arra, hogy részvényeket vásároljunk rövid távon várhatóan kedvező részvényárfolyamok miatt. Valójában, ha üzleti tapasztalataik továbbra is kielégítenek bennünket, üdvözöljük a tulajdonunkban lévő részvényeink alacsonyabb piaci árait, mint lehetőséget, hogy még több jó dolgot szerezzünk be jobb áron.

A „nagy vásárlások” és az „ajánlati ár” első és utolsó kritériumától eltekintve ez ugyanaz a lista, mint a Berkshire magáncégek vásárlására vonatkozó akvizíciós kritériuma, amelyet először bemutattam.

Szedjük le.

Warren Buffett 4 alapelve

Valójában ez a „4 alapelv”, ahogy én nevezem őket, tiszta Buffett, és tömören összefoglalja néhány alapvető meggyőződését, amelyek számos legnépszerűbb idézetében rejlenek:

Egy üzlet, amit megértünk: fektessen be az Ön kompetenciáján belül

A befektetőnek szüksége van arra, hogy megfelelően tudja értékelni a kiválasztott vállalkozásokat. Ne feledje, hogy a „kiválasztott” szó: nem kell minden, vagy akár sok cég szakértőjének lenni. Csak a saját kompetenciáján belüli cégeket kell tudni értékelni. Ennek a körnek a mérete nem túl fontos; határainak ismerete azonban létfontosságú.

Kedvező hosszú távú kilátásokkal: Kedvenc tartási időszakunk örökre szól

Az idő a csodálatos társaság barátja, a középszerűnek ellensége.

Képes és megbízható menedzsment működteti: A hírnév a legfontosabb érték

20 év kell a hírnév felépítéséhez, és öt perc, hogy tönkretegyük. Ha erre gondolsz, másképp fogod csinálni a dolgokat.

Rendkívül vonzó áron kapható: belső érték és biztonsági határ

Réges-régen Ben Graham azt tanította nekem, hogy „Az ár az, amit fizetsz; az érték az, amit kapsz. Akár zokniról, akár készletről beszélünk, szeretek minőségi árut vásárolni, ha meg van jelölve.

Az 1., 3. és 4. alapelv egyszerűen megragadható: ragaszkodj ahhoz, amit tudsz, keress jó és becsületes vezetőket (de ne olyanokat, akik kizárólagosan felelősek a vállalkozás sikeréért), fizess kevesebbet, mint amennyit értesz. fogadása.

De mi a helyzet a 2. alapelvvel? Mit ért Buffett „kedvező hosszú távú kilátások” alatt, és hogyan állapíthatjuk meg, hogy egy vállalat megfelel-e ennek a kritériumnak?

A válasz erre a kérdésre az, hogy van-e a cégnek tartós „árok”, amely megvédi „kastélyát”. Más szóval, van-e a cégnek néhány hosszú távú versenyelőny amely lehetővé teszi számára, hogy továbbra is magas hozamot érjen el tőkéjén?

Buffett újra megvizsgálja ezt a 4 alapelvet a 2007 Berkshire Hathaway részvényes levele. Még 40 év után is gyakorlatilag ugyanazok az elvei.

Hogyan alkalmazhatja Buffett 4 alapelvét saját befektetésére?

1) Maradjon a kompetenciakörén belül

Milyen iparágakat és cégeket értesz? Például az Apple, a Kellogg és a John Deere könnyen érthető üzleti modellekkel rendelkezik, és viszonylag egyszerű iparágakban működik. Úgy gondolja, hogy be akar fektetni abba a hot tech start-upba, amely elősegíti a visszafelé irányuló túlcsordulási szinergiák létrehozását?

Hacsak nem rendelkezik speciális iparági szakértelemmel, és nem tudja, hogy ez mit jelent, vagy ha időt szán arra, hogy először alaposan tanulmányozza a vállalatot és az iparágat, jobb, ha távol tartja magát.

2) Keressen kedvező hosszú távú kilátásokkal rendelkező vállalatokat

Mi az Ön cégének hosszú távú versenyelőnye? Rendelkezik az Ön cége egy nagyon széles és nagyon fenntartható „árokkal”, amely évekig védi „kastélyát”? Vagy a cégnek folyamatosan minden évben újra kell ásnia a várárkot?

3) Értékelje a felső vezetést az őszinteség és a hozzáértés szempontjából

Részt vett-e a cég vagy annak bármely vezetője bármikor csalásban? Van “kulcsember” (vagy kulcsfontosságú nő) kockázat? Mi történne, ha a cég vezérigazgatója vagy alapítója távozna?

4) A Vállalat részvényei a legalacsonyabb árazásúak?

Mennyi a cég ára a tőzsdén, és Ön szerint mi a cég belső értéke? Van-e biztonsági rés, azaz kedvezményes a tőzsdei kereskedés?

És ez minden, amit tudni kell. Ha betartja Buffett négy egyszerű alapelvét, azok garantálják a befektetések jólétét. Ha többet szeretne megtudni az értékbefektetésről, letöltheti ingyenes e-könyvemet.

A végső útmutató az értékbefektetéshez

Szeretné tudni, hogyan fektessen be, mint az értékbefektetés legendája, Warren Buffett? Nem kell más, mint a befektetéshez szükséges pénz, egy kis türelem – és ez a könyv.

Tele van Warren Buffett, Charlie Munger és Benjamin Graham bölcsességgel, és ez a befektetés sikeréhez vezet.


A hógolyó: Warren Buffett és az élet üzlete könyvborító

A hógolyó: Warren Buffett és az élet üzlete

ALICE SCHROEDER

Íme, a könyv a világ egyik legelismertebb emberének, Warren Buffettnek az életét és korát meséli el. A legendás omahai befektető soha nem írt visszaemlékezést, de most egy írónak, Alice Schroedernek megengedte a példátlan hozzáférést, hogy közvetlenül vele és a hozzá legközelebb állókkal fedezze fel munkásságát, véleményét, küzdelmeit, győzelmeit, ostobaságait és bölcsességét. Az eredmény a mindenhol „Omaha Oracle” néven ismert ember személyes leleplező és teljes életrajza.

Megtekintés az Amazonon


Buffettology: A korábban megmagyarázhatatlan technikák, amelyek miatt Warren Buffett a világ leghíresebb befektetője lett a könyvborító

Buffettológia: A korábban megmagyarázhatatlan technikák, amelyek Warren Buffettet a világ leghíresebb befektetőjévé tették

MARY BUFFETT ÉS DAVID CLARK

Mary Buffett, e legendás pénzügyi zseni egykori menye, egyben sikeres üzletasszony, David Clarkkal közösen létrehozta a Buffettology-t, egy egyedülálló befektetési útmutatót, amely elmagyarázza a nyerési stratégiákat. a mesteré.

Megtekintés az Amazonon

hasonló hozzászólások

Leave a Reply