Hogyan vásároljunk Rivian részvényt

2
Hogyan vásároljunk Rivian részvényt

FRISSÍTÉS | 2022. május 6., péntek | 9:41 EST
A Rivian 2021 egyik legjobban várt tőzsdei bevezetése volt, amely rekordév volt a kezdeti ajánlatok tekintetében. Ez a cikk eredetileg az IPO előtt jelent meg, és azon befektetők kérdéseivel foglalkozik, akik IPO előtti vagy IPO részvényeket akartak vásárolni.

A Rivian 2021. november 10-én lépett tőzsdére 78 dollár/részvény kezdeti áron, amivel közel 12 milliárd dollárt gyűjtött össze. A részvény 100 dollár felett zárt az IPO napján, és november 16-án érte el a csúcsot 170 dollár felett.

A Rivian részvények vásárlása most egyszerű: ez egy nyilvánosan jegyzett társaság, és megrendelését a szokásos brókeren keresztül adhatja le. Megtartjuk az eredeti rendelést, mert ez egy érdekes esettanulmány az IPO előtti befektetésről, és frissítjük a Rivian részvények aktuális állapotát.

Rivian az IPO után: Az első hat hónap

A Rivian tőzsdei bevezetése a vártnál magasabb szinten árazott, és gyorsan megduplázódott IPO árfolyamának. Azóta a részvény pályája hosszan lefelé csúszik.

A Rivian részvényei jelenleg (2022. május 6-án) 31 dolláron forognak, ami jóval az IPO-áruk fele alatt van. A veszteségek más cégeket is érintettek: az Amazon és a Ford is nagy számban birtokol Rivi részvényeket, az értékvesztés pedig mindkét cégnél hatással volt az eredményekre és a részvényárfolyamokra is. Amazon Rivian venni volt szinte teljes felelősséggel az AMZN veszteségeiért 2022 első negyedévében.

A Rivian részvény emelkedése és esése tanulságos. A termékek, nevezetesen az R1T pickup teherautó, szinte univerzális dicséretet értek el. A probléma a termelési kapacitással van, az ellátási lánc problémákkal, amelyek akadályozzák a Társaságot abban, hogy elérje termelési céljait. Az általános piaci feltételek is lelassultak, és a veszteséges növekedési társaságok, például a Rivian szenvedték el a legsúlyosabban.

A Rivian akkor tartotta tőzsdei bevezetését, amikor az elektromos járművek részvényei iránti lelkesedés a tetőfokára hágott, és ez a lelkesedés a cég teljesen irreális értékelésében is megmutatkozott. A Rivian piaci kapitalizációja magasabb volt, mint a Ford, mielőtt az első száz autóját leszállította. Ez nem volt fenntartható egy olyan piacon, amely gyorsan meghátrált a spekulatív cégektől.

Nincs okunk feltételezni, hogy a Rivian befejeződött. A Társaság még mindig hatalmas, 18 milliárd dolláros készpénzkészlettel rendelkezik, és egy ideig veszteségeket is elviselhet. Termékeit nagy tekintélynek örvendenek és jól fogadják. Ugyanaz a cég, amelyet a piac imádott 2021. novemberében.

Érdemes emlékezni arra, hogy a Tesla részvényei egyenként 17 dollárba kerültek a tőzsdei bevezetésükkor, 5 dollár alá estek, és jóval több mint egy évbe telt, mire visszatértek IPO-jukhoz. Nincs biztosíték arra, hogy a Rivian részvényei ugyanezt a mintát követik majd, de a részvényárfolyam zuhanásának – ami az ésszerű értékeléshez való visszatérésnek is tekinthető – nem kell tartósnak lennie.

Mi az a Rivian?

Rivian új belépő az elektromos járművek (EV) piacára. A legtöbb elektromos járműgyártótól eltérően a Rivian a terepjárók, könnyű teherautók és kisteherautók piacát célozza meg kezdeti termékkínálatával. Ezek a járművek félig önállóak lesznek, hatótávolságuk egy töltéssel 400 mérföld.

A Riviannak 2,6 millió négyzetméteres gyártóüzeme van Normalban (IL), valamint további helyszínek Michiganben, Kaliforniában és Angliában. A Rivian első járművei 2021 végén és 2022-ben fognak megjelenni a piacon, 68 000 dollártól 74 000 dollárig terjedő áron.

Az alapító és vezérigazgató RJ Scaringe gépészmérnöki MS és PhD fokozattal rendelkezik az MIT-től. Az elemzők arra számítanak, hogy a Rivian járművei új és rendkívül kifinomult technológiával készülnek.

Sok iparági szakértő arra számít, hogy a Rivian komoly versenyt kínál majd a Teslának és más elektromos járműgyártóknak.

2021 szeptemberében a Rivian számos tesztpilótának adott előzetes bepillantást a Rivian R1T pickupba. Az általános benyomások rendkívül pozitívak voltak, a bírálók dicsérték a jármű fényűző belső terét, terepjáró teljesítményét, bőséges teljesítményét (800 lóerő) és 11 000 font vontatási teljesítményét.

Az R1T összkerékhajtást kínál, minden kerékhez külön motorral. A kerekek elválasztása a központi hajtáslánctól olyan manővereket tesz lehetővé, mint a „tankfordulás”: az R1T foroghat a tengelye körül, olyan manővert, amelyet más pickup nem tud végrehajtani.

Ha többet szeretne megtudni a pickup teljesítményéről, megjelenéséről és egyéb jellemzőiről, nézze meg ezt R1T értékelés a Car & Drivertől.

Rivian R1S elektromos SUV és R1T elektromos kisteherautó

Mikor tartja meg a Rivian tőzsdei bevezetését?

A Rivian hatalmas lépéssel közelebb került a tőzsdei bevezetéséhez azzal, hogy 2021. október 1-jén, pénteken nyilvánosságra hozták S1-bejegyzését. Az S1 – minden új részvénykibocsátáshoz szükséges hivatalos tájékoztató – kulcsfontosságú lépés az IPO-folyamatban, potenciált biztosítva. befektetőket a céggel és pénzügyeivel kapcsolatos fontos információkkal.

A Rivian még mindig nem ütemezte be IPO-ját, és nem határozta meg a feltételeket. A vállalatok gyakran úgy időzítik az IPO-kat, hogy egybeesjenek a pozitív piaci hangulattal, és nem lehet tudni, hogy a Rivan mikor ütemezi IPO-ját.

Részletek a Rivian S1 bejelentéséből

A Rivian S1 bejelentése több információt nyújt a cégről, mint amennyit a potenciális befektetők valaha is birtokoltak. Néhány kulcsfontosságú pont:

 • A Riviannak 6274 alkalmazottja volt 2021. június 30-án.
 • A Rivian 2020-ban 766 millió dollárt, 2021 első felében pedig 683 millió dollárt költött K+F-re.
 • A vállalatnak június 30-án 48 390 előrendelése volt R1T pickupra és R1S SUV-ra.
 • Június 30-án a Rivian 3,7 milliárd dollár készpénzzel és pénzeszköz-egyenértékesekkel rendelkezett.
 • Az Amazon 2030-ig 100 000 szállító kamiont rendelt, négy évig kizárólagos joggal, és ezt követően két évig elővásárlási joggal új egységek vásárlására.
 • A Rivian vesztesége 2020-ban 1,02 milliárd dollár, 2021 első felében pedig 994 millió dollár volt, a költségek nagy részét az elsődleges gyár és az első járművek felépítésére fordították.
 • A Rivian 2021 negyedik negyedévében realizálja első bevételeit.

Ebből két tanulságot vonhatunk le. Az egyik nyilvánvaló, a másik lehet, hogy nem.

 • Először is, egy autógyártó cég alapítása sok pénzbe kerül.
 • Másodszor, a Rivian kihátrálhatott egy piaci időzítési sarokba. A Vállalatnak hamarosan meg kell kezdenie IPO-ját, ha továbbra is a jelenlegi árfolyamon égeti el a készpénzt. Ha a piacok folytatják a csökkenő tendenciát, az arra kényszerítheti a Társaságot, hogy IPO-ját egy viszonylag barátságtalan piacon tartsa.

A Rivian S1 bejelentés nyilvánosan megtekinthető online. Minden potenciális befektető számára kötelező elolvasni.

Rivian finanszírozása

Rivian megkapta nagy mennyiségű kockázati tőke finanszírozás. Az Amazon 700 millió dolláros beruházást vezetett 2019 februárjában, és 100 000 szállítókocsit rendelt. A Ford további 500 millió dollárt adott hozzá, és a Rivian technológiáját használó járművet fejleszt.

A hagyományos kockázatitőke-társaságok is részt vesznek az akcióban. Az olyan jelentős szereplők, mint a T. Rowe Price, a Blackrock, a Soros Fund Management, a Fidelity Management & Research és a Baron Capital mind jelentős kockázati tőkebefektetéseket eszközöltek.

A Rivian várhatóan valamikor 2021-ben vagy 2022-ben tartja IPO-ját. Egyes elemzők már 2021 szeptemberére jósolták az IPO-t. Mások azt javasolják, hogy az IPO megvárja a járműszállítások megkezdését. Mint minden IPO esetében, az ütemezés a piaci feltételeknek megfelelően változhat.

A jelenlegi finanszírozás alapján A Rivian értéke 27,6 milliárd dollár. Egyes források 50 milliárd dolláros IPO utáni értéket jósolnak, ami értékesebbé tenné a céget, mint a Ford.

Az a várakozás, hogy a Rivian értéke közel megduplázódhat az IPO után, sok befektetőt késztet arra, hogy megvizsgálja a Rivian részvényekbe való befektetési lehetőségeket.

Vannak aggodalmak Riviannal kapcsolatban?

Minden befektetés kockázattal jár. A magas szintű intézményi támogatás és a nagy felhajtás ellenére a Rivian kapcsán felmerül néhány lehetséges aggodalom.

 • Rivian még nem adott el autót. A Rivian belépését az autópiacra nagyon várják, de nincs garancia arra, hogy a piac jóváhagyja. Néhány rossz vélemény vagy széles körben nyilvánosságra hozott kudarc befolyásolhatja a vállalat kilátásait.
 • A Rivian járművei drágák lesznek. A kezdeti termékek 68 000 dollártól jóval több mint 70 000 dollárig terjednek. Ez korlátozhatja a termékek piacát és korlátozhatja a növekedést.
 • A verseny kiélezett lesz. A Tesla uralta az elektromos járművek piacát, de a Rivian kínálatával egy időben számos új termék is megjelenik a piacon.
 • Lehet, hogy a Rivian célpiaca nem fogékony. A Rivian a terepjárók, könnyű teherautók és kisteherautók piacát célozza meg, míg más elektromosautó-gyártók először a szedánokat mutatták be. A pickupok és SUV-k vásárlói kevésbé lehetnek fogékonyak az elektromos járművekre.

Mindezek a kockázatok spekulatívak. Lehet, hogy bármilyen hatással vannak a vállalatra vagy annak értékére, de lehet, hogy nem.

Mint minden befektetésnél, itt is alapos kutatást kell végeznie annak eldöntésére, hogy a Rivian részvényekbe való befektetés a pénz legjobb felhasználása-e. Fontolja meg, hogy terveit egy képzett pénzügyi tanácsadóval beszélje meg!

Hogyan vásárolhatok Rivian részvényt?

A Rivian egy nyilvánosan jegyzett társaság, ami azt jelenti, hogy a Rivian részvényeit szokásos brókeren keresztül vásárolhatja meg.

Rivian szerepel a Nasdaq csere a RIVN ticker szimbólum alatt.

Ha még nincs kedvenc brókered, az alábbiakban találsz néhány javaslatot.

Következtetés

A Rivian az elmúlt évek egyik legjobban várt IPO-ja. A társaság jelentős társaságoktól és kockázati tőketársaságoktól befektetéseket generált. Ez azt jelzi, hogy a jól informált befektetők a cég sikerét várják.

A Rivian egy magántulajdonban lévő cég. A nyílt piacon nem vásárolhat Rivian részvényeket. Lehetséges IPO előtti részvények vásárlása vagy befektetés az IPO során, de meg kell felelnie a követelményeknek, és lehetnek korlátozások. Lehetséges, hogy ezek a részvények egyáltalán nem elérhetők.

Ha nem praktikus az IPO előtti vagy IPO-részvényekbe fektetni, akkor közvetlenül befektethet egy olyan nyilvánosan jegyzett társaság részvényeinek megvásárlásával, amely jelentős részesedéssel rendelkezik a Rivianban, például a Fordban. Az IPO után is vásárolhat nyilvánosan forgalmazott részvényeket.

Mint minden befektetésnél, a Rivian részvények vásárlása előtt mérlegelnie kell a kockázatokat. Mindig érdemes szakképzett pénzügyi tanácsadóval konzultálni.

GYIK

Mi az a Rivian?

A Rivian egy startup elektromos járművek gyártója. A Rivian elektromos kisteherautói, SUV-jai és kisteherautói 2021 végén vagy 2022-ben jelennek meg a piacon.

Mik a Rivian csúcspontjai?

A Rivian felkeltette az autóipar, a technológia és a kockázatitőke-ipar vezető szereplői befektetéseit és figyelmét. A Rivian szokatlan értékbecslést ért el egy IPO előtti cégnél.

Hogyan vásárolhatok Rivian részvényt?

A Rivian egy nyilvánosan jegyzett társaság, ami azt jelenti, hogy a Rivian részvényeit szokásos brókeren keresztül vásárolhatja meg.

Vannak aggodalmak Riviannal kapcsolatban?

A Rivian járművei még nem jutottak el a piacra. Drágák lesznek, és nem biztos, hogy a piac fogékony lesz az ebben az árkategóriában lévő SUV-kra és könnyű teherautókra.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply