Hogyan vásároljunk SpaceX részvényt

1
Hogyan vásároljunk SpaceX részvényt

SpaceX jelenleg az Egyesült Államok legértékesebb kockázati alapú magánvállalata. Egy október eleji finanszírozási kör 100 milliárd dollár fölé emelte a Társaság értékét, ezzel ugrásszerűen meghaladva a Stripe-ot az első helyen.

A SpaceX és Elon Musk milliárdos társulása, a magas rangú befektetők listája, az amúgy is jelentős bevételek és a Starlink-vállalkozás kiválásának lehetősége a nyilvánosság előtt tartja a SpaceX IPO-t, és valószínűleg ez lesz az egyik legnagyobb IPO a piacon. évek.

Lehetséges SpaceX részvényeket vásárolni? Ha igen, milyen lehetőségeik vannak a befektetőknek? Nézzük meg közelebbről a SpaceX-et és azt, hogy a befektetők hogyan vásárolhatnak SpaceX részvényeket.

Mi az a SpaceX?

A SpaceX fejlett űrhajókat tervez és gyárt, és elindítja őket… igen, kitalálta… az űrbe. 🚀

A Társaság a polgári űripar legfejlettebb szereplőjének számít.

A SpaceX jól ismert a Holdra és a Marsra való repülési terveiről, valamint a teljesen újrafelhasználható űrhajóprojektjéről, de két működő vállalkozása is van.

  • SpaceX Falcon 9 rakéták megfizethető kilövési szolgáltatásokat nyújtanak akár 200 kilogramm (440 font) súlyú műholdak számára.
  • A Starlink projekt célja globális szélessávú szolgáltatás nyújtása alacsony pályán lévő műholdak hálózatán keresztül. A Starlink saját IPO-ja során leváltható.

A SpaceX emellett szerződéseket nyert a NASA-val való együttműködésre az Artemis emberi holdraszálló projektben, amelynek célja, hogy embereket helyezzen vissza a Holdra. A szerződés odaítélését a rivális Blue Origin megtámadta a bíróságon.

A műholdak felbocsátása adják a SpaceX bevételének nagy részét, és 2021-ben várhatóan 1,6 milliárd dolláros árbevételt fognak hozni. A Starlink 2021 közepén lépett be a bétatesztelésbe, és 2022-ben jelentős bevételre tehet szert. A SpaceX 1740 Starlink műholdat bocsátott fel, és a rendszert végül több mint 40 000 műhold.

Míg jelenleg a műholdak felbocsátása jelenti a fő bevételt, ez korlátozott piac, és nincs nagy növekedési potenciálja. Maga Elon Musk kijelentette, hogy a műholdas bevétel valószínűleg nem haladja meg az évi 3 milliárd dollárt. A Starlink viszont sokkal nagyobb potenciállal rendelkezik.

Forrás: Seeking Alpha

A SpaceX egy Starship nevű mélyűr-szállító rendszert fejleszt, amelyet az Artemis szerződés kiszolgálására használ majd. A Starship prototípusa jelenleg az FAA jóváhagyására vár egy orbitális teszthez.

A SpaceX versenyez vele Kék eredet (alapítója: Jeff Bezos, az Amazon milliárdos) United Launch Alliance (a Boeing és a Lockheed Martin repülőgép-óriások alkották), Szűz pályaés más, többnyire kormány által működtetett ügynökségek, mint pl CNSA és NASA.

Mikor tartja meg a SpaceX IPO-ját?

A legtöbb megfigyelő arra számít, hogy a SpaceX végül nyilvánossá válik, bár regisztrációs nyilatkozatot nem nyújtottak be, és nincs utalás arra, hogy mikor kerülhet sor IPO-ra.

Sok magáncéggel ellentétben a SpaceX-nek nem kell IPO-t tartania. A Társaság rendkívül magas magántőkevonzó képességről tett tanúbizonyságot, és úgy tűnik, hogy programjait korlátlan ideig tudja finanszírozni anélkül, hogy tőzsdére lépne. Egyes befektetők arról számolnak be, hogy Musk azt mondta nekik, hogy 15 évig ne számítsanak hozamra. Egy olyan társaságra, amely ilyen feltételekkel tud finanszírozást vonzani, nincs nyomás alatt az IPO megszervezésében.

Ha a piaci feltételek továbbra is erősek maradnak, a SpaceX dönthet úgy, hogy a következő egy-két éven belül IPO-t tart. A Starlinket független IPO keretében is leválaszthatják, vagy egyszerűen magáncégként folytathatják tovább. CEO Musk megállapított hogy a Starlink IPO-t fog tartani, amint a Társaság meg tudja jósolni a pénzforgalmát.

Nincs egyértelmű jele az IPO küszöbön álló szándékának. Mindenkinek, aki SpaceX részvények vásárlását tervezi, fel kell készülnie arra, hogy hosszabb ideig tartsa befektetését.

SpaceX finanszírozás

A SpaceX 2021 októberében zárt le egy új privát finanszírozási kört, és 755 millió dollár értékben adott el részvényeket részvényenként 560 dollárért, ami 33%-kal haladja meg a legutóbbi februári értékelés során elért 419 dolláros részvényenkénti értéket. Ez a finanszírozási kör a Társaság teljes értékelését több mint 100 milliárd dollárra tette.

Egyes beszámolók arra utalnak, hogy a SpaceX-et felajánlották 6 milliárd dollárig finanszírozásban, ami azt jelzi, hogy több magánfinanszírozás áll rendelkezésre.

A SpaceX befektetői közé tartozik a Fidelity Investments, a Threshold Ventures, a Bank of America, a Baillie Gifford, a NASA, a Google, az Founders Fund és még sokan mások.

Hogyan vásárolhatok SpaceX részvényt?

A SpaceX továbbra is magánkézben van, ami azt jelenti, hogy részvényei még nem kaphatók a tőzsdén. De vannak más módok is a SpaceX részvények vásárlására?

Befektetés az IPO előtti másodlagos piacon

Az IPO előtti részvényeknek van másodlagos piaca, és néha lehetőség van megvásárlásukra. Az IPO előtti online piacterek olyan korai befektetőktől vagy alkalmazottaktól szerezhetnek részvényeket, akik részvényopciókon keresztül jutottak részvényekhez.

Lehetséges, hogy ezeken a piactereken vásárolhat SpaceX-részvényeket.

  • Forge Global/Sharespost két nagy IPO előtti piac egyesülésének eredménye. A minimális befektetés 100 000 dollár. Egyes részvényeknél magasabb lehet a minimum. Előfordulhat, hogy a potenciális vásárlóknak át kell menniük egy minősítési folyamaton.
  • EquityZen IPO előtti részvényeket szerez a korai befektetőktől és alkalmazottaktól, és elérhetővé teszi azokat a minősített befektetők számára. Minősítési eljárásra kerül sor, és a minimális befektetés 10 000 USD, ami bizonyos részvényeknél magasabb is lehet.
  • SecFi szakterülete a külső befektetők összekapcsolása azokkal az alkalmazottakkal, akiknek likvidálniuk kell részvényopcióikat. ‎
  • Nasdaq privát piac hozzáférést biztosít a magánvállalati részvényekhez a SEC által akkreditált befektetői kritériumoknak megfelelő befektetők számára.

Ezen platformok használatához regisztrálnia kell, és számlát kell nyitnia. Előfordulhat, hogy meg kell felelnie egy minimális jövedelemszintnek és befektetési tapasztalatnak a minősítéshez, és lehetnek más kritériumok is. Nincs garancia arra, hogy bármelyik piactéren elérhetők lesznek SpaceX megosztások.

⚠️ Az IPO előtti részvényekbe való befektetés kockázatos. Az IPO elhalasztható, ha a piaci feltételek nem megfelelőek. Ha nincs IPO, előfordulhat, hogy nem tudja eladni a részvényeit.

Fektessen be az IPO-ba

Ha nem talál IPO előtti eladásra kínált részvényeket, érdemes lehet befektetni magába az IPO-ba. A belépési ára magasabb lesz, de ésszerű biztosítéka lesz arra, hogy el tudja adni részvényeit, ha akarja.

Számos nagy bróker lehetővé teszi számlatulajdonosok számára az IPO-kban való részvételt. Mindegyiknek meg kell felelnie a befektetőknek. Kérdésekre kell válaszolnia annak megerősítésére, hogy megfelel az IPO befektetésekre vonatkozó szabályoknak.

  • TD Ameritrade lehetővé teszi az IPO-kban való részvételt, ha a TD Ameritrade az értékesítési csoport tagja. A részt vevő számlatulajdonosoknak legalább 250 000 USD egyenlegre vagy 30 ügyletre van szükségük az elmúlt naptári évben.
  • Hűség lehetővé teszi a részvételt azon ügyfelek számára, akik a Prémium vagy Privát ügyfélcsoportba tartoznak, vagy akik megfelelnek a minimális háztartási vagyonkövetelményeknek.
  • Schwab Károly 100 000 dolláros számlaegyenleget vagy legalább 36 kereskedést tartalmazó előzményt igényel.
  • E*Trade nem korlátozza az IPO részvételt számlaegyenleg vagy kereskedési előzmények alapján. A jogosultság megállapításához ki kell töltenie egy kérdőívet az IPO biztosítójától.

☝️ A legtöbb IPO csak kis számú részvényt oszt ki lakossági befektetők számára. Még ha megfelel is, előfordulhat, hogy nem tudja megvásárolni a kívánt számú részvényt. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem tud részvényeket vásárolni.

⚠️ Sok IPO vásárláshoz zárolási időszak tartozik, általában 90 vagy 180 nap. Ennek az időszaknak a lejártáig nem tudja eladni a részvényeit.

Befektetés az IPO után

A SpaceX részvények vásárlásának legkonzervatívabb módja az lenne, ha megvárjuk az IPO-t, és a részvényeket az IPO utáni nyilvános piacon vásároljuk meg. Ezt bármely közvetítői számlán keresztül megteheti.

Az IPO előtti vagy IPO-vásárlások által kínált alacsony áron nem fogsz bejutni, de ez a legegyszerűbb befektetési mód, és a cég sikere esetén még mindig jelentős fellendülés jár.

👉 Összehasonlításképpen a Tesla részvények ára az IPO-n 17 dollár volt. A részvények 23,89 dolláron zártak a nyilvános kereskedés első napján. Jelen írás idején több mint 580 dollárt érnek. Lehet, hogy ez nem fog megismétlődni, de nem kell vásárolnia az IPO-n ahhoz, hogy profitot szerezzen.

📧 Értesítést kap, ha a SpaceX kitűzi IPO dátumát – iratkozzon fel hírlevelünkre.

Vannak aggályok a SpaceX-szel kapcsolatban?

A SpaceX kockázatos és rendkívül spekulatív üzletág, amely óriási tőkét igényel. Egy baleset komoly hatással lehet a Vállalat életképességére, különösen egy emberes küldetés esetén.

A Starlink projektnek megvannak a maga aggályai. A hálózat akár 42 000 műholdat is tartalmazhat, ami felveti az ütközések, egyszerű meghibásodások vagy egyéb problémák lehetőségét.

A SpaceX rendkívül magas tőkeköltsége és működési költségei kockára tehetik a vállalatot egy kevésbé liberális finanszírozási környezetben. Ha a piacok süllyednek, vagy a gazdaság kevésbé lesz élénk, nehezebb lehet finanszírozást szerezni.

Olvassa el az IPO előtti befektetésről szóló útmutatónkat, ha többet szeretne megtudni az IPO előtti részvények működéséről, valamint az általuk jelentett lehetséges kockázatokról és előnyökről.

Következtetés

Van néhány módja a magáncégekbe való befektetésnek az IPO előtt. Egyes módszerek nehezebbek, mint mások. De ha hajlandó ásni egy kicsit, akkor a vállalat IPO előtt vásárolhat SpaceX részvényeket.

A SpaceX egy erősen spekulatív befektetés, jelentős kockázatokkal. Nem lehet előre megjósolni, hogy mikor kerül sor egy IPO-ra, így a pénzeszközök egy ideig leköthetők. Ha a szerencsejáték kifizetődik, a nyereség jelentős lehet.

Ha szeretne értesülni a SpaceX nyilvánossá válásáról, iratkozzon fel hírlevelünkre, és mi értesítünk!

GYIK

Mi az a SpaceX?

A SpaceX fejlett rakétákat és űrhajókat tervez, gyárt és indít. A céget 2002-ben alapították, hogy forradalmasítsák az űrtechnológiát. A cég műholdak felbocsátásával és Starlink műholdas internetes programjával keres pénzt.

Hogyan vásárolhatok SpaceX részvényeket?

A SpaceX továbbra is magánkézben van, ami azt jelenti, hogy részvényei még nem kaphatók a tőzsdén. Vannak módok az IPO előtti részvények vásárlására, de a siker nem garantált, és előfordulhatnak minősítési követelmények.

Vannak aggályok a SpaceX-szel kapcsolatban?

A SpaceX balesetveszélynek van kitéve. Ez egy olyan vállalkozásban is megtalálható, amelynek működési költségei nagyon magasak, és hatalmas tőkét igényel.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply