Kulcsfogalmak és megvalósítható tippek

3
Kulcsfogalmak és megvalósítható tippek

Peter Lynch „One Up on Wall Street” című könyve egy klasszikus befektetési könyv, amely megjelenése után is megőrzi relevanciáját. Ebben a „One Up on Wall Street” ismertetőben a könyv kulcsfontosságú fogalmait fogom megvizsgálni, és megpróbálok keretet adni annak eldöntéséhez, hogy a könyv hasznos lesz-e az Ön számára. A könyvből rámutatunk azokra a megvalósítható javaslatokra is, amelyeket felhasználhat befektetési stratégiája kidolgozásához.

Hogyan használd fel a már ismert tudásodat, hogy pénzt keress a piacon

Ez a hosszú alcím volt Peter Lynch legendás, 1989-ben kiadott „One up on Wall Street” könyvének is. Nagyjából a könyv többi részéhez hasonlóan a cím mindent elmond, és nagyon könnyen érthető. Az írás stílusa és koncepciójának egyszerűsége nagyszerű könyvvé teszi kezdő befektetők számára.

1. kulcsötlet: többet tud, mint a Wall Street profi valaha is

Peter Lynchnek atipikus profilja volt a Wall Streeten. A főiskolán többnyire történelmet, pszichológiát és politológiát tanult. Befektetési hozama is atipikus volt. Míg A pénzkezelők 60%-a azért küzd, hogy legyőzze az indexeket, Peter Lynch átlagosan 29,2%-os növekedést ért el. Szerinte nagy szerepe volt az eklektikusabb háttérnek, „hiszen a befektetés művészet, nem tudomány”.

Következésképpen rossz véleménnyel volt az üzleti iskoláról és az akadémiai közgazdaságtanról. Például, amikor Peter deRoetth-ről, egy nagyszerű tőzsdei komissiózási rekorddal rendelkező barátjáról beszélt, Lynch ezt mondta:

Sikerének titka, hogy soha nem járt üzleti egyetemre. Képzelje el az összes leckét, amelyet soha nem kellett megtanulnia.

Peter Lynch

Azt állítja, hogy az egyszerű emberek sokat tudnak az általuk fogyasztott termékekről, az általuk látogatott üzletekről és az éttermekről, ahol esznek. Példát hoz: 10 pár farmer a The Gapnél 180 dollárba került 1976-ban. Ehelyett vásárolhatott volna 10 darab Gap részvényt a tőzsdei bevezetési árfolyamán, 18 dollárért. Ebből 1987-re 4672,50 dollár lett volna.

Az esetleges fogyasztói előnyön túl a dolgozóknak szakmai előnyük is lehet. Egy vízvezeték-szerelő ismeri a legjobb csőszállítót. A mérnökök valós időben látják az iparáguk trendjeit. Az ilyen mély szakmai tudás egyszerűen elérhetetlen azon hedge fund-kezelők számára, akik kevéssé vannak kitéve a reálgazdaságnak, függetlenül attól, hogy hány pénzügyi jelentést olvasnak.

2. kulcsötlet: A Wall Street lassú és Rossz fókuszban van

A Wall Street alapkezelői nem szeretnek vásárolni, hacsak nincsenek elemzőik egy részvényre, és szívesebben látják, hogy más alapok vásárolják meg a részvényeket, mielőtt elköltöznek. A személyes karrierkockázat által vezérelt csoportos gondolkodás miatt a Wall Street lassan reagál a nagyszerű, növekvő vállalkozásokra.

A Wall Street és a közgazdászok sok makroökonómiára összpontosítanak, mint például a kamatlábakra, az inflációra, a Fed-re stb. Lynch soha nem figyelt ezekre, és bevallotta, fogalma sincs, hogyan áll a „piac”. Ismerte a tulajdonában lévő részvényeket, és úgy látta, hogy az üzletrészek tulajdonosa, nem pedig a tőzsde része.

Lynch arra is rámutat, hogy a hétköznapi termékek nagy raktárkészletet jelenthetnek. A komplexitás és a technológia nagyszerűen kinéző pénzügyi jelentéseket és karrierterveket készíthet, de óriási kockázatot rejt magában, ha a komplexitást önmagáért keresi.

Úgy tűnik, van egy íratlan szabály a Wall Streeten: Ha nem érted, tedd bele az életedben megtakarított pénzedet.

Peter Lynch

3. kulcsötlet: Hogyan kezelhetik a lakossági befektetők a részvénykiválasztás kockázatát?

Lynch elismeri, hogy a részvények átlagosan jövedelmezőbbek és kockázatosabbak is, mint a kötvények. Azt sem hiszi, hogy egyértelmű határ van a befektetés és a spekuláció között, csak a szürke árnyalatai. Véleménye szerint a kockázat mérséklésének egyetlen módja a vállalat és termékeinek ismerete. Ezért van sok értelme annak, hogy abba fektesse be, amit már jól ismer.

Azt is javasolja, hogy a lakossági befektetők tegyenek fel maguknak 3 kérdést:

 1. Van egy házam?
 2. Kell a pénz?
 3. Megvannak a személyes tulajdonságaim ahhoz, hogy sikeres legyek a részvényekkel?

Az első kettő az, hogy segítsen racionálisnak maradni a pénzzel kapcsolatban, és jó döntéseket hozni.

Ami a személyes tulajdonságokat illeti, szerinte egy jó befektetőnek rendelkeznie kell:

 • türelem
 • önellátás
 • józan ész
 • fájdalomtűrés
 • alázatosság
 • kitartás
 • nyitottság
 • rugalmasság
 • hajlandóság független kutatást végezni, beismerni a hibákat és figyelmen kívül hagyni az általános pánikot

Ez egy hosszú lista. Ez egyben őszinte, és a könyv üzenetének lényege.

Ez a könyv nem azt akarja mondani mindenki remek befektető lehet. Azt írja ki bárki megteheti, megfelelő módszerrel és temperamentummal. A befektetés sikere nem az oktatásból, az IQ-ból vagy a foglalkozásból fakad.

Stock kategóriák

A különböző cégek eltérő profillal rendelkeznek. Lynch 6 kategóriát különböztet meg:

 1. Lassú termesztők.
 2. Közepes termesztők.
 3. Gyors termesztők.
 4. Fordulatok: depressziós cégek visszatérésre készülnek.
 5. Ciklikusok: rendszeres emelkedésnek és esésnek van kitéve.
 6. Eszköz játszik: birtokol valami értékeset, amit a Wall Street kihagyott.

Mindegyik típusnak megvannak a saját tulajdonságai, és ezeket fel kell mérnie, miután besorolta a vállalatot.

A tökéletes készlet

Lynch ideális részvényprofilját adja. Ezek olyan ötletek, amelyeket a befektetők módosíthatnak vagy módosíthatnak, hogy elkezdjék keresni a saját választásukat:

 • Unalmas vagy akár nevetséges neve van
 • Az üzlete unalmas (mint a palackkupakok) vagy akár undorító (szemétgyűjtés, hot dognak való belek stb.).
 • Ez egy spin-off (mivel a nagy befektetési cégek eladják a részvényeket, lenyomva az árfolyamát)
 • Nyomasztó (temetési szolgáltatások, alkohol)
 • Ipara nem növekszik. Ott senki nem próbál versenyezni, a legjobb cég tudja konszolidálni a piacot.
 • Van egy rés (a verseny csökkentése).
 • Az embereknek folyamatosan meg kell vásárolniuk a termékeit.
 • A technológia csökkentette költségeit.
 • A bennfentesek vásárolnak.

Itt van egy világos minta. Lynch inkább kerüli a divatos vagy a hype miatt felvásárolt részvényeket. Szereti a gyűlölt szektorokat. Vannak itt olyan pontok, amelyeket vitathatnánk, de összességében ésszerű a figyelmen kívül hagyott cégek megvásárlásának ötlete.

Milyen részvényeket érdemes elkerülni

Lynch néhány olyan jellemzőt is javasol, amelyeket elkerülendő piros zászlónak tekint.

 • A következő nagy dolog. A következő IBM (ma Amazon vagy Tesla?) valószínűleg nem lesz olyan sikeres, mint az IBM. Az ilyen lelkesedés akár a baj kezdetét is jelezheti az eredeti esetében, amelyhez viszonyítják.
 • Elrontás”: keveredik a diverzifikáció és a romlás, ez a szó azt illusztrálja, amikor a vállalatok alapos ok nélkül lépnek be új piacokra. Egy szilárd rés jobb, mint a több meghibásodott termék.
 • Eltartottak. Azok a vállalatok, amelyek üzleti tevékenységük nagy részében egy ügyfélre vagy kevés ügyfélre támaszkodnak, kiszolgáltatottak.

Ismétlem, nem ezek az egyetlen dolgok, amelyeket érdemes elkerülni egy befektetés során, de ha ezt látja, érdemes lehet közelebbről is megnézni.

Bevétel és pénzáramlás

A lakossági befektetőknek meg kell tenniük a lábukat, hogy mély tényszerű ismereteket szerezzenek egy vállalatról. Ez azt jelenti, hogy el kell olvasni az éves jelentéseket, kitalálni, hogyan növekedhetnek a bevételek, ismerni a szabad cash flow-t, a készletek elszámolását, a nyugdíjpénztári kötelezettségeket, a versenyhelyzetet stb. Azok az emberek, akik nem hajlandók erre az erőfeszítésre kerülni a tőzsdei komissiózást.

A történet

Befektetés előtt össze kell tudnia foglalni befektetési szakdolgozatát egy 2 perces, részvényről szóló történetben. Mutassa be, hogy mit csinál a vállalat, hogyan tud növekedni, miért rossz a részvények árazása, és egyéb kulcsfontosságú jellemzőket.

Ezt a történetet rendszeresen felül kell vizsgálni a legújabb fejlemények fényében. Értékelje újra történetét, ha a vállalat érettebb, lassabb növekedési szakaszába lép életének, jelentős felvásárlást hajt végre, vagy más jelentős változáson megy keresztül.

Portfóliókezelés és kereskedés

Meg kell dupláznunk ennek az áttekintésnek a méretét, hogy igazat adjunk a könyv ezen fejezetének. Lynch alapos tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy mikor kell egyensúlyba hozni a portfóliót az adott részvény iparági kategóriájának megfelelően. Kifejti továbbá véleményét a diverzifikációról és arról, hogy egy befektetőnek hány részvényt kell tartania.

Összességében konzervatív stratégiát javasol (hosszú távú holding több iparággal és vállalati profillal), 10-50 részvény koncentrált megközelítésével.

A 12 legostobább (és legveszélyesebb) dolog, amit az emberek a részvényárfolyamokról mondanak

Tetszik ez a befejező fejezet, mert kissé mulatságos olvasmány, és sok időtlen igazságot tartalmaz (néhányat lerövidítettem):

 1. Ha már ennyit leesett, akkor lejjebb már nem mehet.
 2. Megállapítható, ha egy részvény elérte a mélypontot.
 3. Ha már ilyen magasra ment, hogyan tud még magasabbra menni?
 4. Részvényenként csak 3 dollár, mit veszíthetek?
 5. Végül visszajön.
 6. Ennél rosszabb már nem lehet.
 7. Ha visszaáll 10 dollárra, eladom.
 8. A konzervatív részvények nem sokat ingadoznak.
 9. Túl sokáig tart, hogy bármi is történjen.
 10. Sok pénzt veszítettem, mert nem vettem meg.
 11. Elkapom a következőt.
 12. Az állomány felfelé/lefelé áll, tehát biztosan igazam/tévednem kell.

Valószínűleg hallottad már mindezt és még néhányat, és ha azon kapod magad, hogy ezeken a gondolatokon gondolkodsz, ideje újraértékelni.

Következtetés

gondolom One Up a Wall Streeten egy nagyszerű könyv lakossági befektetők számára. Egyrészt motiváló, szellemes és még vicces is. A kezdő befektetőnek megfelelő gondolkodásmódot és megfelelő figyelmeztetéseket ad. Minden ötletet világosan illusztrálnak a Lynch széleskörű befektetési tapasztalatából vett, könnyen érthető, valós példák.

A másik oldalon pedig brutálisan őszinte. Nem zárkózik el attól, ami megnehezíti a befektetést. A központi gondolat az a befektetés bárkinek lehet, de természetesen nem mindenkinek. Nem kerüli el a „száraz/kemény” témákat sem, például a számviteli mutatókat. Ezek a megbeszélések világos és gyakorlatias magyarázatokat is tartalmaznak arra vonatkozóan, hogyan lehet ezeket a mutatókat használni a kockázatok csökkentésére.

Úgy gondolom, hogy ennek a könyvnek az a tökéletes olvasója, aki nem rendelkezik üzleti/befektetési múlttal, de nagyon motivált vagy érdeklődik. A könyv oktató jellegű, hangvétele meglehetősen könnyű és könnyen olvasható. Szilárd mintát ad egy sikeres értékbefektetési stratégiához, HA hajlandó megdolgozni érte. Lynch megközelítése időigényes, és munkamániásként ismerték. Az ő megközelítése a legjobb azoknak a befektetőknek, akik szenvedélyesek a piacok és a befektetések iránt.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply