Steve és Chloe az ellátási láncokról, a logisztikáról és az inflációról

3
Steve és Chloe az ellátási láncokról, a logisztikáról és az inflációról

Steve Johnson:

Szia, és üdvözöllek. Itt Steve Johnson, a Forager Funds befektetési igazgatója. Ma Chloe csatlakozik hozzám, aki a Nemzetközi Alapunk vezető elemzője. Mindkettő egy nagyon-nagyon-nagyon nedves Sydney-ből érkezik hozzád. Hogy vagy, Chloe?

Chloe Stokes:

Jól vagyok, köszönöm, Steve. Hogy vagy?

Steve Johnson:

Jól vagyok, köszönöm. Kicsit rosszul vagyok a házban. Hosszú ideig tartó bezárás után ismét otthonról dolgozunk. Csak azért, mert jelenleg olyan nehéz eljutni a városba, de ezen kívül rendben. Az biztos, hogy jelenleg sok embernek sokkal, de sokkal rosszabb a helyzete a világon, mint nekünk. De ma egy kicsit ezoterikus dologról fogunk beszélni, de úgy gondolom, hogy ez a legutóbbi jelentési szezon során valóban a befektetők fejébe került.

Ez valóban költséginfláció világszerte. Sok ilyet láttunk már az Egyesült Államokban. Sok ilyet láttunk Ausztráliában, és sok kérdést tettek fel arról, hogy ez mit jelent a jövőre nézve. Mit láttál néhány részvényeden, Chloe? Kezdve talán az általam hagyományosnak nevezett inflációs problémákkal, az éppen emelkedő dolgok árai körül.

Chloe Stokes:

Szóval, szerintem érdekes egy szigetelőszerelő az Egyesült Államokban, az Installed Building Products. Amit tőlük láttunk, az az inputjaik nagyon egyértelmű költséginflációja. Az elmúlt néhány negyedévben alapvetően az történt, hogy ahelyett, hogy közvetlenül a gyártóktól vásárolták volna a szigetelőanyagaikat, a készlethiány miatt kénytelenek voltak kimenni a hagyományos fogyasztói boltokból vásárolni. Mint az otthoni központok és más forgalmazók.

Ami persze rengeteg felárat von maga után. Ez befolyásolta a marzsukat, ahogy említettem, az elmúlt néhány negyedévben. Arra számítanak, hogy ez az év nagy részében folytatódni fog.

Steve Johnson:

Igen, és ez elég széles körben elterjedt minden szektorban, valójában az áruktól, az olajáraktól, az inputoktól és a sok szállítást igénylő termékektől függ, ahol a szállítási költségek a tetőn keresztül vannak. Nagyon elterjedt, de talán a legmeglepőbb az elmúlt jelentési szezonban, hogy a problémák nem korlátozódtak a hagyományosabb típusú vállalkozásokra. Láttuk ezt a technológiai szektorban is. Tudom, hogy nem a mi nemzetközi alapunkban van, de az Adore Beauty, amit szorosan követsz.

Chloe Stokes:

Igen. Az Adore Beauty meglátta az ügyfélszerzési költségeit, így az új ügyfelek online szerzésére fordított marketingje jelentősen megnőtt. A 2022-es pénzügyi év első felében, december végéig az ügyfélszerzési költségük mintegy 40%-kal nőtt a tavalyinál. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél élettartamra vetített értéke változatlan marad, de a megszerzésének költségei nőnek. Tehát az ügyfél általános értéke a vállalat számára egyre alacsonyabb.

Steve Johnson:

Igen, és ez a szám növekszik, mert egyszerűen nagyobb a verseny az ügyfelekért, akik többnyire online keresnek. Az egész online térben azt láttuk, hogy az ügyfélszerzési költség drámaian megemelkedik. Ennek a Google volt a fő haszonélvezője. Rengeteg pénz van a szektorban, csak korlátozott számú vásárló van.

Egy olyan vállalkozásnál, mint az Adore, néhány álmos offline versenytársa, mint például a Sephora és a MECCA itt Ausztráliában, valóban áthelyezte vállalkozását az internetre, és elkezdett versenyezni. Talán a legnagyobb ebben a kategóriában számomra a Redbubble. Ez egy olyan vállalkozás volt, amely hosszú ideig nem termelt nyereséget a COVID-hez vezetett, egyszerűen azért, mert a forgalmának költségei éppolyan gyorsan nőttek, mint a bevételei.

50 millió dollárt kerestek egy év alatt annak köszönhetően, hogy az emberek maszkokat akartak vásárolni a webhelyükről. Most ismét nem keresünk pénzt. Azt hiszem, különösen ezzel az üzlettel kapcsolatban, egészen biztos vagyok abban, hogy ez a tendencia folytatódni fog. Mivel a forgalmuk nagy része minden évben új a webhelyükön, és a kereséssel kezdik.

Úgy gondolom, hogy ha az Ön vállalkozása a kereséstől függ, akkor nagyon valószínű, hogy az Ön terméke által létrehozott érték a Google vagy az Ön kezébe kerül. Mi a helyzet a költséginfláció másik területével, Chloe? Tudom, hogy sok cég logisztikai kérdésekkel is foglalkozik. Nem a termék létrehozásának költsége, hanem annak költsége, hogy a vásárlók kezébe kerüljön.

Chloe Stokes:

Igen. Remélhetőleg ez inkább rövid távú probléma. Az egyik olyan részvény, amelyet meglehetősen nagy mennyiségben láttunk, a Boohoo, az Egyesült Királyságban jegyzett gyors divat online kiskereskedő volt, amelyet korábban mi birtokoltunk. 2021 augusztusának első felében valójában arról beszéltek, hogy milyen összegű költségeiket diktálták rövid távú jellegűnek és COVID-hoz kapcsolódóan. Ezek többsége a kimenő fuvarköltségek növekedésének volt köszönhető.

A hatás az árrés közel 3%-a volt. Ami elég óriási, tekintve, hogy az elmúlt pénzügyi év első felében a fedezet csak 11% körül mozgott. Az óceáni konténerenkénti és a légi fuvardíjakról beszéltek, amelyek 400, illetve 300%-kal emelkedtek. Ez elég hatalmas, de remélhetőleg rövidebb távon, mint a többi növekedés.

Steve Johnson:

Igen, azt hinné az ember, hogy ez idővel ellazul. Vannak befektetéseink az autószektorban is, de sok autónk van szerte a világon, amelyek csak chipekre várnak. Ott nagy a kereslet. Azt gondolja, hogy eladják őket, és azt gondolja, hogy a szállítási költség csökken. Az egyik nagy probléma csak az, hogy a légitársaságok több járatot indítanak az utasforgalomra, ahol sok rakományt raknak a raktérbe, ez elég gyorsan nagy változást jelent. Az egyik, ami talán tartósabb, és ez óriási, óriási probléma a technológiai szektorban, az a személyzet.

Chloe Stokes:

Igen. Valójában azt vettem észre, hogy néhány vállalkozásnál nagyon izgatottak leszünk néhány technológiai üzlet miatt, ezeknek valóban készpénzt generáló üzleteik lesznek, a szabad cash flow hozam csodálatosnak tűnik. De sok olyan jelentés, amelyet olvas, valójában nem tartalmazza a részvényalapú kompenzációt a modelljében. Tehát, ha egyszer végigvesszük, hozzáadjuk a részvényalapú kompenzáció költségeit, és levonjuk a cash flow-ból, a pénzforgalom üzletértéke gyakorlatilag törlődik.

Egy igazán jó példa erre az egyik tulajdonunkban lévő részvény, a Twitter. Éppen ma néztem az elmúlt öt évet, és gyakorlatilag minden dollár EBITDA-t, a kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményt arra költöttek, hogy készleten lévő alkalmazottaikat fizetjék.

Steve Johnson:

Igen. Ismét egy olyan ágazatról van szó, ahol az elmúlt néhány évben hatalmas mennyiségű pénz gyűlt össze. A magas részvényárak hozzájárultak ehhez. Ez hatással van az ügyfelek megszerzésének költségeire, és drámai hatással van az alkalmazottak költségeire is. Csak annyi ember van ebben a szektorban, aki tudja, hogyan kell kódolni és felépíteni azokat a vállalkozásokat, amelyeket mindenki megpróbál felépíteni. De a nagy kérdés itt, Chloe, hogy mit jelent ez a hosszú távú részvényértékelések szempontjából?

A GDP százalékában kifejezett nyereség az elmúlt 20 év nagy részében világszerte nőtt. Ez egy egyirányú utca volt az eddigi irányt tekintve. A munkaerő költsége alacsony maradt, köszönhetően sok offshoring cégnek, amelyek nagyon hatékony ellátási láncokat irányítanak, ahol mostanra egyre több elbocsátásra van szükségük. abban az ellátási láncban. Látunk itt olyan rendszerváltást, ami sokkal nehezebbé teszi ezeknek a cégeknek a jövedelmezőségének előrejelzését a jövőre nézve?

Chloe Stokes:

Ez határozottan megnehezíti a jövedelmezőség jövőbeli magabiztos előrejelzését. De most nehéz megmondani, hogy rendszerváltást látunk-e. Azt hiszem, talán 10 év múlva visszatekinthetünk, és eldönthetjük, hogy ez a helyzet. De minden bizonnyal azt látjuk, hogy a piacok és a befektetők sokkal nagyobb figyelmet fordítanak rá.

Sok részvény árfolyama meglehetősen jelentős mértékben csökken, miközben az emberek azon gondolkodnak, meddig tarthatnak ezek a költségek, akár átmenetiek, akár a jövőben is fennállhatnak-e. Minden bizonnyal sokkal többet gondolunk erre, mint talán arra, ami néhány évvel ezelőtt volt.

Steve Johnson:

Ha visszatérünk a részvények sajátosságaira, ez egy kicsit régimódi tőlem, de még mindig nagyon szeretem a Porter’s Five Forces keretrendszert az üzletről való gondolkodáshoz. Különösen minden olyan vállalkozás, amelyről úgy gondolja, hogy hatalmas mennyiségű immateriális értéke van. Egyre gyakoribbak, a gazdaság sokkal nagyobb részévé válnak.

Az immateriális érték alatt olyan vállalkozást értek, amely sokkal többet ér, mint amennyibe a létrehozása kerül. Sok ilyen technológiai vállalat, az emberek néhány millió dollárt és néhány év nagyon kemény munkát fektetett be, és végül egy üzlethez jutottak, ami talán százmillió vagy egymilliárd dollárt ér. Még mindig úgy gondolom, hogy nagyon fontos ezen a téren azt mondani: „Rendben, abból indulok ki, hogy van ott egy egész halom immateriális érték. Milyen jogom van részvényesként megőrizni ezt az értéket?”

Azt hiszem, amit látunk, az az, hogy amikor egy nagy torta készül, nagyon sok ember vesz részt bármilyen üzletben, aki ki akarja venni a részét abból a tortából. Lehetséges, hogy ezek a beszállítók, mivel a Google nagyon nagy cég sok ilyen vállalat számára. Ugyanakkor sokuk számára a személyzet a legfontosabb beszállító. Nagy alkupozíciójuk van afelé, hogy az üzlet hány százalékát vállalják itt.

Lehet, hogy helyettesítő termékek. Látja a Facebookon, hogy bejött a TikTok, a Snapchat sok ember idejét lefoglalja, és versenyez a Facebook fő termékeivel. Szóval szerintem ez a régi keretrendszer, bár ezek a vállalkozások újak, és szektorokkal van dolgunk. Nagyon-nagyon fontos trendekkel van dolgunk a felhőre és a dolgokra való áttérés tekintetében, nagyon fontos a vállalkozásokról való gondolkodás kerete, és az, hogy ki fogja végül megszerezni az értéket.

Ha hatalmas összegű immateriális értéket fizet egy vállalkozásért, akkor nagyon-nagyon biztos akar lenni abban, hogy ezek az emberek, akik itt ülnek a kör szélén, miért nem próbálnak meg egyre többet elvenni. arról a pitéről maguknak. Nagyon érdekes riportszezon volt, Chloe. Szerintem nem lesz kevésbé érdekes az elkövetkező években.

Nálunk a COVID feloldódik, megvan ez a sok inflációs nyomás. Valószínűleg emelkednek a kamataink. Nagyon érdekes lesz látni, hogy mely vállalkozások fejlődnek és melyek nem.

Köszönöm a ráhangolódást.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply