Visszatér az értékbefektetés?

2
Visszatér az értékbefektetés?

Piaci megbeszélések
Ez a sorozat a pénzügyi piacok közelmúltbeli fejleményeire összpontosít. A cél nem a friss hírek megvitatása. Ehelyett a kialakulóban lévő hosszú távú trendekre és a közelmúlt eseményeiből levonható tartós tanulságokra összpontosítunk. A közelmúltbeli fejleményeket is példának tekinti, amelyek többet megtaníthatnak a piacokról és a befektetésekről.

Visszatér az értékbefektetés?

A stratégiát választani próbáló befektetők gyorsan belebotlanak a növekedés és az értékbefektetés közötti vitába. A növekedési befektetők a gyorsan növekvő vállalatokra összpontosítanak, amelyek általában gyorsan változó környezetben működnek, és erősen támaszkodnak az innovációra. Az értékbefektetők arra összpontosítanak, hogy olyan részvényeket vásároljanak, amelyeket jelenleg a belső értékük alatti áron értékesítenek (nagy biztonsági határ).

Az érték egy évtizede alulmúlta a növekedést. Ez gyakran megtörténik egy bikapiacon, de úgy tűnik, a bikapiacnak vége. A növekedési részvények közelmúltbeli hanyatlása azt sugallja, hogy ideje újra megvizsgálni a növekedés és az érték közötti vitát.

A növekedés és az érték vita

A befektetési stílus tipikus leírásai karikatúrákká fajulhatnak. A növekedési befektetők nem hagyják figyelmen kívül az értékeléseket. Sok értékbefektető a növekedést is beleszámítja a számításokba.

Ennek ellenére jelentős különbségek vannak a 2 stratégia között, és az egyes befektetőtípusok pszichológiai profilja eltérő. A növekedési befektetők általában inkább a jövőre és a lehetőségekre koncentrálnak. Az értékbefektetők általában a kockázatkezelésre koncentrálnak, és nem a pénzvesztésre (1. Buffett-szabály).

Ezek a különbségek a „növekedésre” vagy „értékre” összpontosító dedikált alapok létrehozásához vezettek. Történelmileg az értéket hitték hogy felülmúlja a növekedést elég hosszú időn keresztül. De 2008 óta ez nem így van. Az eltérés pedig még látványosabb lett 2018 és a Tesla-hoz hasonló növekedési részvények árfolyamának robbanása után.

14 év hosszú idő az alulteljesítéshez, és emiatt sokan szkeptikusak voltak az értékbefektetésekkel kapcsolatban. Még azt is mondhatnám, hogy a konszenzus az volt, hogy az érték nem érinti, elavult és egyenesen halott.

Növekedés a bajban

A 2019-től 2020-ig tartó időszakban teljesítményeltolódás következett be. Egyetlen alap sem jellemezte jobban a még nem nyereséges növekedést és a technológiai lelkesedést (mánia?), mint a Cathie Wood által vezetett ARKK ETF.

2021-ben az ARKK értéke több mint duplájára nőtt mindössze 2 év alatt az előző évek amúgy is lenyűgöző teljesítménye után. Ennek ellenére az ARKK sorsa drámaian megfordult. Az évi teljesítménye (és még csak áprilisban vagyunk) -46%.

Ami aggodalomra ad okot, az az, hogy az ARKK minta szinte tökéletesen utánozza a Nasdaq utolsó hatalmas hullámát a dot com buborék alatt, egy ugyanilyen masszív összeomlás előtt. A két diagram közötti hasonlóság hátborzongató.

Az ARKK-t a technológiai részvények nagymértékű hanyatlása okozza. A legsebezhetőbbek a jelenlegi nyereséghez/bevételhez képest nagyon magas értékű részvények. A piacok magas növekedési elvárásokat támasztanak ezekkel a részvényekkel kapcsolatban. A baj minden jelét brutálisan megbüntetik.

Leginkább A Netflix egy nap alatt -34%-ot esett az értékéből amikor bejelentik a felhasználók növekedésének lassulását. A 2021. októberi 690 dolláros csúcshoz képest a Netflix részvényei 72%-ot veszítettek értékükből. Ezt a csökkenést nem katasztrofális hírek okozták, hanem csak a növekedés lassulásától való félelem.

Ugyanez a pánik uralta a legtöbb technológiai részvényt aznap, átlagosan 10%-os veszteséggel.

Többszörös szerződés

A Netflix összeomlása néhány növekedési stratégiával szemlélteti a bajt. A várt növekedést arra használják, hogy igazolják az ár/értékesítés, ár/nyereség vagy a vállalati érték/EBITDA arányok egyre magasabb többszörösét. Egyetlen arány sem túl magas, ha a vállalatnak hálózati hatásai vannak, és folyamatosan növekszik

A Netflix részvényeinek értékelése – 253-as P/E-mutatóval és 13,3-as ár-értékesítési mutatóval – a tökéletes növekedésre és az örökkévalóságra szóló eredményekre vonatkozó várakozásokat tükrözte. Ami nemrég történt, az nem a Netflix a cég szükségszerűen mély bajban van. De NFLX a készlet ésszerűbb és sokkal alacsonyabb arányra árazzák át.

Az ilyen többszöri összehúzódások rendkívül árthatnak a magasan repülő állományoknak, még akkor is, ha még mindig nőnek. A növekedés lassulásának pusztán egy sejtése is elegendő lehet ahhoz, hogy a részvényárak orrba lendüljenek.

A teknős és a nyúl

Egy 14 éves alulteljesítés után határozottan túl korai lenne, hogy az értékbefektetők győzelmet szerezzenek. De én személy szerint úgy gondolom, hogy legalább mindkét módszer érvényesnek tűnik, ellentétben azokkal az állításokkal, amelyek szerint az értéket halálra hagyták.

E vélemény alátámasztására egy árdiagramot használok, amely két emblematikus vállalatot hasonlít össze, a Berkshire Hathaway-t (BRK) mint archetipikus értékbefektetési „alapot” és az ARK Investet (ARKK), mint az archetipikus „új korszak” növekedési alapot.

2017 óta a Berkshire alulteljesítette az ARK-t. Ez a világjárvány miatt még drámaibbá vált a mindent távoli korszakban. Mégis, Berkshire, a teknős megverheti az ARK mezei nyulat abban a versenyben, és az ARK minden előnyét elveszítette az elmúlt néhány hónapban.

Következtetés

Az értékbefektetésről egy kicsit unalmasnak, lassúnak és számközpontúnak tartják a hírnevét. Ezek a megjegyzések nagyon korrektek. Azt is gondolom, hogy társadalomként finanszíroznunk kell az innovációt, és kockázatot kell vállalnunk a továbblépéshez. Nincs kedvem becsmérelni a növekedési befektetőket, vagy dogmatikusnak lenni az értékbefektetési fölényben.

A növekedési befektetők túlzott lelkesedésről és nagy kockázatvállalásról híresek. Azt hiszem, át kell tekinteniük az elmúlt néhány hónapot, és megkérdőjelezniük kell a feltételezéseiket. A 100-as vagy annál nagyobb P/E-mutató mindig fennáll az átárazás veszélye, függetlenül attól, hogy milyen magas színvonalú vagy gyorsan növekvő vállalatról van szó.

Az értékelés addig nem számít, amíg nem. Talán nem csak arról van szó, hogy „az értékbarátok nem értenek hozzá”. Míg a növekedési befektetések valószínűleg jobban teljesítenek az expanziós időszakokban, a túlzott lelkesedésből fakadó nyereség valószínűleg eltűnik, amikor a piac lendülete megfordul, és a befektetők konzervatívabbá válnak.

Az alázat a befektető legnagyobb értéke. Lehetővé teszi számunkra, hogy őszintén tekintsünk hibáinkra és elfogultságunkra. A tanfolyam helyesbítésére és a tanulás folytatására.

Ennek szellemében a növekedési befektetők közelmúltbeli problémái körültekintőbb megközelítésre késztetik őket. Az értékbefektetők közelmúltbeli visszatérése pedig nem lehet ok arra, hogy dicsekedjenek vagy azt állítsák, hogy az ő módszerük a legjobb. A piaci győzelmek ingatagok, az arroganciát pedig gyorsan megbüntetik!

Leave a Reply